Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Nymodigheter kan testas till nästa Göteborgsvarv

Den 40:e upplagan av Göteborgsvarvet är över.
Nästan 40 000 löpare tog sig i mål i detta jubileumsvarv som varvsgeneralen Bo Edsberger menar var en framgång.
– Det var jättekul, säger han.

Det blev ännu ett lyckat Göteborgsvarv på lördagen. Nästan 40 000 startande och nästan lika många i mål sammanfattar den 40:e upplagan av världens största halvmaraton.

– Jubileumskänslan har suttit i hela veckan. I dag körde vi loppet med alla aktiviteter vi hade planerat.

Vad tar du med dig som starkaste minnen från årets varv?

– En väldigt bra elittävling. Och Charlotta Fougbergs debut. En Göteborgstjej som vinner SM och dessutom hade vi två elitsegrare som snuddar vid banrekord med lite bättre fart. Det var bra.

Årets varv har lagt extra fokus vid att inspirera och rikta sig till nästa generation, de yngre löparna

– Hela veckan har vi haft en känsla av att sätta framtiden i rörelse. Vi har sponsorer och aktiviteter där vi har mycket fokus på rörelse, hälsa och hållbarhetsfrågor för barn. Det jobbar vi mycket för. Det är de som ska springa varvet i framtiden.

Han lyfter fram de goda väderförutsättningar som en jackpot som ingen i organisationen hade räknat med på förhand. Att det varken regnade eller var någon större värme gjorde att många hann och kunde ta sig runt hela varvet.

Totalt tog sig 39 232 personer mål.

Allt runt omkring själva loppet menar Bo Edsberger har gått precis så bra han hade hoppats.

– Vi har numer en otroligt professionell organisation som har gjort fantastiska insatser. Vi kan det här och vi ligger i världsklass. Vi vill utveckla mer och gå vidare. Där ligger fokus. Ett Göteborgsvarv kan vi göra.

Artificiell intelligens kan bli aktuellt

Men även ett framgångsrecept kan behöva förnyas och förbättras. Göteborgsvarvets ledning planerar redan till nästa år att skruva på ett antal grejer för att göra halvmaratonupplevelsen ännu bättre.

Något som kan introduceras i framtiden, och kanske redan till nästa år, är artificiell intelligens.

– Det är något vi tittar på. Att utveckla oss digital. Till exempel skulle det kunna vara ansiktsigenkänning och tidtagning, säger Bo Edsberger.

Hur tror du framtidens varv kommer bli?

– Vi åker hela tiden på konferenser och tittar på andra varv. Vi vill knyta till oss fler happenings. Vi ligger otroligt långt fram med hållbarhet. På vissa delar är vi väldigt lång framme, på vissa delar har vi mer att jobba med.