Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ingen folkfest 2020 – och nästa års Varvet är också i fara. Bild: MATHIAS BERGELD

Krisen allt djupare för Göteborgsvarvet – nu varslas personal

Årets lopp ställdes in, och även Göteborgsvarvet 2021 är i farozonen. Det gör att Göteborgs friidrottsförbund nu varslar personal.
– Vi har använt alla de verktyg som givits av staten och har landat i att det är oundvikligt att se över personalvolymen, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund.

Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställdes in, vilket innebar ett stort intäktstapp för arrangerande Göteborgs friidrottsförbund. Och framtiden är i högsta grad oklar, i nuläget är det fortfarande omöjligt att arrangera större idrottsevenemang på grund av reglerna om folksamlingar.

Det gör att även nästa års lopp är i farozonen – och att anmälningarna i hög grad uteblivit. Sedan tidigare är personalen permitterad, men nu tvingas förbundet agera hårdare – och varslar om uppsägning av personal.

– Under hela året har vi försökt att hantera konsekvenserna av covid-19. Nu i höst hade vi hoppats på att läget varit annorlunda både vad gäller smittspridning och samhällets öppnande, men vi ser att det inte kommer ske. Det innebär att den kostym vi har måste bantas, säger Jahja Zeqiraj.

Exakt hur nedskärningarna kommer att se ut är inte klart än, förhandlingar med facket har inletts. Men att det i slutändan kommer att vara färre personer som jobbar på förbundets kansli verkar vara ett faktum.

– Det är ett generellt varsel. Vi har använt alla de verktyg som givits av staten och har landat i att det är oundvikligt att se över personalvolymen. Det har styrelsen nu gett i uppdrag till förbundschefen att göra, säger Zeqiraj.

Jahja Zeqiraj. Bild: DANIEL STILLER
Jahja Zeqiraj. Bild: DANIEL STILLER

”Inga möjligheter att arrangera lopp”

Det ska framför allt handla om personal som jobbar med marknad och försäljning som riskerar att drabbas av uppsägning. En åtgärd som, medger Zaqiraj, gör det än svårare att dra in pengar.

– Så är det, och den frågan är befogad i en helt normal situation. Men som det är nu befinner vi oss i ett vägskäl. Det handlar om att framtidssäkra vår verksamhet så att vi överlever både 2021 och 2022. Vår organisation är för tung att gå in med i 2021 utifrån den ovisshet som finns. Och det finns möjlighet att outsourca den verksamheten för att kunna växla upp vid behov, säger han.

Personalstyrkan inom marknad och försäljning består av tiotalet anställda, som enligt uppgifter till GP ska minska med omkring sex tjänster. Den sportsliga delen av verksamheten ska dock inte drabbas – den här gången.

– Den kan vi inte bli av med, det är ju basen. Så i de här förhandlingarna har den blivit fredad, säger Zeqiraj.

Förbundschefen Martin Bergman är fåordig när det gäller de planerade nedskärningarna, och påpekar att fackliga förhandlingar ska genomföras.

– Vi är långt ifrån klara, och jag vill inte förekomma förhandlingen. Men vi behöver ta höjd och anpassa oss utifrån den här situationen. Vi har ju fortfarande inga möjligheter att arrangera lopp, det är det som är kärnan i det. Då är det bättre att vi agerar än reagerar med en potentiellt ännu sämre utgång.

Men ni kommer att bli färre?

– Det skulle kunna bli så. Men min målsättning är att så många som möjligt ska få finnas kvar hos oss eller i alla fall hitta en väg framåt. Det är ambitionen, även om det säkert inte kommer att gå helt fullt ut. Risken i den här organisationen är för stor med tanke på att vi inte vet hur verkligheten kommer att se ut. Vi har en superbra organisation, men i en värld där vi inte kan förutsätta att lika många löpare springer så är den här kostymen kanske för stor.