Bötesbeloppen är bestämda i relation till bolagens omsättning i den licenspliktiga verksamheten det närmast föregående räkenskapsåret.
 Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Bötesbeloppen är bestämda i relation till bolagens omsättning i den licenspliktiga verksamheten det närmast föregående räkenskapsåret. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN Bild: MAXIM THORÉ

Fyra spelbolag får böta mångmiljonbelopp

Efter att ha brutit mot reglerna angående bland annat bonusutdelning delar nu spelinspektionen ut varningar och sanktionsavgifter till fyra spelbolag – till ett totalt värde av 175 miljoner kronor.

ANNONS
|

Spelinspektionen skriver följande i ett pressmeddelande under onsdagsförmiddagen:

”Spelbolag med svensk licens får bara erbjuda sina kunder bonus vid första speltillfället. Spelinspektionen har i sin tillsyn konstaterat att fyra bolag brutit mot lagstiftningen genom att erbjuda bonus vid upprepade tillfällen. Spelinspektionen anser också att bolagen genom att dela ut gåvor till sårbara spelare har brustit i sin omsorgsplikt i förhållande till de aktuella spelarna. Spelinspektionen anser att överträdelserna är allvarliga. Allvarliga överträdelser ska resultera i att licensen återkallas, om inte en varning anses tillräcklig.”

Ser allvarligt på spelaransvarsfrågor

Spelbolagen det rör sig om är Casinostugan (25 miljoner kronor), ComeOn Sweden (35 miljoner kronor), Hajper (50 miljoner kronor) och Snabbare (65 miljoner kronor).

ANNONS

– Det är svårt att sätta in i någon sorts skala, men man ser väldigt allvarligt på den här typen av övertramp. Den nya lagen spellagen har stort fokus på att skydda spelarna och se till så att de inte spelar för mycket. Så den här typen av spelaransvarsfrågor ser man väldigt allvarligt på, säger My Hamrén, pressansvarig vid Spelinspektionen.

Hur vanligt är det med den här typen av böter?

– Sedan den nya lagen trädde i kraft för två år sedan har vi haft anledning att meddela sanktionsbeslut till olika bolag. Men inget sådant ärende har ännu gått hela vägen och processats klart i domstol.

Beloppen är bestämda i relation till bolagens omsättning i den licenspliktiga verksamheten det närmast föregående räkenskapsåret.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS