Snart kan fler fullmåttshallar vara på gång i Göteborg.
Snart kan fler fullmåttshallar vara på gång i Göteborg. Bild: Bildbyrån

Fullmåttshallar blir norm i Göteborg

Kommunstyrelsen beslutade nyligen att fullmåttshallar blir norm när man planerar ny-, och ombyggnationer av idrottshallar.
– Det är den bästa julklappen jag någonsin fått, säger Kenneth Johansson som är hedersordförande i Handbollförbundet Väst.

ANNONS
|

Efter flera turer tog Kommunstyrelsen i veckan ett beslut som kommer påverkar byggandet av nya hallar i Göteborg framöver. Det ska bli en norm att alla ny- och ombyggnationer av idrottshallar ska göras i fullmått.

– Det har byggts en del hallar som inte varit ändamålsenliga och vi ska bli bättre på att ta tillvara på våra resurser, säger Elisabet Lann som är ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

Beslutet togs härom veckan som ett bibeslut till lokalförsörjningen efter yrkande från vänsterpartiet. En av dem som var glada över beskedet var Kenneth Johansson som är hedersordförande i Handbollförbundet Väst och som stridit för frågan sedan 2005.

ANNONS

– Det är den bästa julklappen jag någonsin fått. Det betyder jättemycket, säger han.

Tillsammans med innebandyförbundet har Kenneth Johansson varit en av dem som försökt övertyga stadens politiker.

– Det är den bästa ekonomiska lösningen långsiktigt. Vi kan inte hålla på att bygga en massa småhallar.

LÄS MER:Ny hall planeras – som inte håller måttet

"Lovande"

Även på Västra Götalands Idrottsförbund ses beslutet om fullmåttshallar som ett steg i rätt riktning.

– Vi ser det positivt. Framförallt om man omsätter ord till handling och bygger fler fullmåttshallar så blir det större plats för idrott och fler kan idrotta. Det stora problemet är att vissa idrotter begränsas i sin tävlingsverksamhet om hallarna inte är tillräckligt stora, säger Magnus Pettersson som ansvarar för intressepolitiska frågor på Västra Götalands Idrottsförbund.

I takt med att befolkningen kommer fortsätta öka i Göteborg så kommer det även påverka belastningen på de befintliga hallarna. Magnus Pettersson är noga med att inte ropa hej ännu.

– Vi tycker det är lovande men nu vill vi se konkreta åtgärder. Det finns pengar i budgeten så nu gäller det att man kan ta projekten i mål så att de inte stoppas upp av att det är trubbel med marken där det ska byggas eller att detaljplanerna inte blir klara i tid. Kommunens tjänstemän och politiker måste kunna samarbeta över olika nämnder och förvaltningar, säger han.

ANNONS

Just samverkan mellan nämnder och förvaltningar har varit ett problem genom åren, medger Elisabet Lann.

– Vi har varit dåliga på att samarbeta med oss själva, säger hon.

Ingen garanti

Trots att det ska vara en norm att hallarna är 20 x 40 meter är det inte säkert att alla framtida byggen kommer hålla de måtten. Man måste ta hänsyn till andra regelverk som kan förändra eventuella planer.

– Det finns exempelvis regelverk för hur stor en skolgård måste vara som grundar sig i andra hälsoaspekter. Sedan måste vi bedöma från fall till fall hur mycket en ny hall skulle komma att utnyttjas, säger Elisabet Lann.

Det är inte heller bara idrotter som handboll och innebandy som behöver mer resurser för att motsvara behovet. Från Västra Götalands Idrottsförbund ser man fortfarande förbättringspotential på många håll.

– Idrotter som exempelvis gymnastik och badminton hjälps ju inte så mycket av att hallarna blir i full storlek så de har andra behov. Men det här beslutet hoppas vi ska kunna bli en fingervisning för våra politiker om att det är bra för samhället både socialt och hälsomässigt att få folk i rörelse, säger Magnus Pettersson.

ANNONS