Frida ska skjuta Sverige till EM

ANNONS
|

–Jag gillar framgångar, säger Eldebrink som drömmer om att bli Sveriges bästa idrottskvinna.

En åttondeplats i EM 1987. Därefter 25 år på basketens bakgård.

Men på lördagseftermiddagen ska Sverige ta steget upp i den europeiska eliten igen genom att kvalificera sig till europamästerskapet 2013 i Frankrike. I alla fall är det tänkt så. Och blir det seger mot Bulgarien blir det verklighet.

–Vi vill ta oss till EM. Vi vill verkligen visa hur bra vi är. Och vi kommer att vara ännu bättre nästa år.

Det är Frida Eldebrink som säger så. Den stora stjärnan i ett svenskt landslag som har exploderat i bra form och starka resultat under ett kvalspel som började knackigt med förlust borta mot Rumänien. Därefter har det blivit fem raka vinster med dubbelsegern mot världsfemman Spanien som den riktiga godbiten. Skulle Sverige förlora mot Bulgarien blir laget också EM-klart om Tyskland slår Spanien. Annars väntar avgörande mot Tyskland nästa lördag.

ANNONS

Utlandsproffs

Nu står kvalgruppens jumbo för motståndet, i Södertälje, och ingen tror på annat än svenskt avancemang.

–Det känns jättebra i laget. Vi har bra stämning och en väldigt fin känsla. Om vi bara får till 100 procent fokus mot Bulgarien kan vi inte förlora.

TT: Ni vann med 80–60 på bortaplan, Bulgarien är sist i gruppen och har inget att spela för. Är sådana matcher svåra?

–De kan vara det. Man ska inte glömma att det var lika i paus mot dem borta. Men efter det maxade vi och då var vi ett bättre lag, säger Eldebrink. 24-åringen, som är basketfostrad i Södertälje och har gjort utlandskarriär i Frankrike och Tjeckien, snittar 22,7 poäng så här långt i kvalet och är bäst av alla på det.

Det är runt hennes spel som förbundskaptenen Lasse Johansson gör upp taktiken. Vid fredagsträningen i Täljehallen tränade laget anfallsspel efter hur Bulgarien bevakar Frida Eldebrink.

–Hon kan allt. Det har hon redan bevisat ute i Europa. Man märker att alla landslag har koll på henne. Det gör det lättare för oss andra, säger lagkamraten Stefanie Yderström.

Vill utmana de bästa

174 centimeter långa Frida Eldebrink spelar redan vid 24 års ålder på den absoluta toppnivån. Till hösten flyttar hon från Prag till franska Bourges. Hon säger att hon inte tävlar med andra om uppmärksamhet, men snacket har börjat gå om att hon är en av svensk idrotts allra bästa. Alla kategorier.

ANNONS

TT: Jämför du dig själv med exempelvis Lotta Schelin i fotboll eller Charlotte Kalla på skidor?

–Jag försöker bara vara mig själv. Jag läser basketstatistik och vill utmana de bästa. Och självklart vore det kul om jag skulle utses till Sveriges bästa idrottskvinna. Jag gillar framgångar.

ANNONS