Frida Karlsson om kollapsen i Tour de Ski: ”Syrebrist i hjärnan”

När Frida Karlsson gick i mål på toppen av slalombacken i Tour de Ski i vintras kollapsade hon och fick bäras ut från målområdet.
– Först känner man inte benen och så kommer det uppåt och till slut blir det syrebrist i hjärnan, säger hon till SVT några månader senare.

ANNONS
|

Frida Karlsson vann Tour de Ski i vintras men tävlingen avslutades på ett obehagligt sätt för den svenska stjärnan. På toppen av Alpe Cermis, monsterbacken som skidåkarna klättrar upp för, kollapsade Karlsson och blev liggande. Hon fick hjälp av sjukvårdare och lagkamrater motade bort kamerorna runt henne.

Efter en stund bars hon bort på bår och omkring 40 minuter senare var hon på benen igen.

– Det är klart att det blir lite kaotiskt men så fort jag träffade Frida så var hon lite blek men ändå glad över att hon hade vunnit, sa den svenska presschefen Astri Lindbäck.

ANNONS

Några månader senare reflekterar hon kring kollapsen i en intervju med SVT.

– Det blir som en panik i kroppen. Först känner man inte benen och så kommer det uppåt och till slut blir det syrebrist i hjärnan. Man känner att det är på väg att hända någonting men just där och då kanske man inte är helt medveten om det.

Inte första kollapsen

Det var inte första gången Karlsson tog ut sig så att hon kollapsade efter målgång. Även under OS 2022 fick hon hjälpas ut från målområdet efter tävlingar.

– Lite läskigt är det ju men någonstans tror jag att det blir en kroppslig stress, som på Tour de Ski där man tävlar så tätt inpå och allt byggs på. Är man då sliten och går in i en sista dag så är man tömd på energi.

Frida Karlsson säger att hon gillar att vinna och att en faktor när man är uthållighetsidrottare är att ta ut sig. Hon säger att hon inte tror att kollapserna är farliga eftersom det hänt tidigare och hon återhämtat sig bra efter det.

Efter kollapsen i Tour de Ski blev Frida Karlsson sjuk och tvingades stå över tävlingar inför VM i Planica.

ANNONS

– Just efter touren blev jag ganska sjuk. När man tömt alla lager och mer därtill så blir det som om kroppen lägger in en handbroms när jag vill ta i: ”Nej men Gud, det här är farligt”. Jag fick försöka att pusha mig förbi den undermedvetna handbromsen med hårda pass för att blåsa ur kroppen.

På VM i Planica vann hon två silver och två brons.

LÄS MER:Läkaren om Karlsson: Kan drabbas av formtapp

LÄS MER:Frida Karlsson vinner Tour de Ski – kollapsade efter målgången

LÄS MER:Ebba Andersson: Vi reagerar olika på utmattning

ANNONS