Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Frida Karlsson om köldskadorna: "Kräktes varje gång jag såg bilderna"

Bilderna på köldskadade åkare efter långloppscupen chockade Frida Karlsson.
Och just kylan blir en extra utmaning för längdstjärnan i helgens världscuptävlingar i Falun.
– Jag får nästan lite panik när man fryser, säger Frida Karlsson.

Hon står på ett kallt skidstadion i Falun. Prognosen säger minus tolv grader i helgen, förmodligen ännu kallare.

– Jag är extra känslig när det blir kallt och har tidigare förfrusit händer och fötter flera gånger, säger Frida Karlsson och berättar om när hon blev sjuk efter att en gång ha tävlat i minus 17 grader.

– Jag föredrar plus 20 och att åka i sporttopp och shorts. Jag tycker helt enkelt inte om kylan och fryser lätt. Men jag är duktig på att klä mig. Nu har jag tre underställ på mig och det är självklart med tumvantar. Med tiden har jag lärt mig små knep för att klara kylan, som att dricka mycket varmt, hålla luftrören rena och inte hosta mer än man behöver.

LÄS MER: Michael Eklöf tävlade i 28 minusgrader – kan mista stortån

Kräktes av bilderna

Frida Karlssons stora respekt för skidåkning i kyla gjorde att hon påverkades extra mycket när hon nyligen fick se bilderna på långloppsåkare som förfrusit både händer och fötter under en tävling i långloppscupen i Schweiz.

– Nej, fy. Jag kräktes varje gång jag öppnade telefonen och såg de bilderna. Det är ju fruktansvärt. De kommer ju att få men för livet. Det vill ju ingen ha. Skulle jag ha åkt det loppet hade jag tävlat i dunjacka och med nummerlapp utanpå.

Frida Karlsson skakar på huvudet och fortsätter:

– Det var dumt att köra det loppet, men samtidigt är det lätt att vara efterklok.

LÄS MER: Åkarna kritiserar coronatestningen i Falun

Är du trygg med köldgränserna i världscupen? (minus 20 grader)

– Ja, det är jag.

Bland annat delade den svenska stjärnan Britta Johansson Norgren bilder på sina köldskadade tår som gör att hon missar lopp i långloppscupen.

Den norska Vasaloppssegraren Andreas Nygaard, 30, fick allvarliga köldskador på fingrarna och på onsdagen delade norska Skipodden en bild Nygaards fingrar utan hud.

– För mig som professionell skidåkare ser det dåligt ut den närmaste tiden, men det blir viktigt att följa råden för att kunna ha fungerade fingrar framöver. Handskarna var lite fuktiga innan start men de var inte genomblöta, säger Andreas Nygaard till langd.se.

Flera åkare tvingas stå över tävlingar efter skadorna och för många är Vasaloppet 7 mars i fara.