Fredrik Reinfeldts kritik – efter skandalscenerna i Malmö

Elfsborgs allsvenska final mot Malmö fick ett timmes långt avbrott efter omfattande pyroteknik. Efter matchen riktade SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt skarp kritik mot supportrarna.
– Det är ett väldigt fegt beteende och ett allvarligt problem för svensk fotboll, säger han.

ANNONS

Den allsvenska guldstriden i Malmö kantades av ett stort säkerhetsarrangemang på på Eleda Stadion. Det var många fler ordningsvakter än vanligt och man hade även satt upp nät vid bortasektionen, då man ville hindra Elfsborgs drygt 2 000 ditresta supportrar från att storma planen – samt eventuell bengal-kastning.

Just detta nätet kom att reta upp flera gulsvarta supportrar som, i halvtid, försökte bränna ner nätet – vilket ledde till konfrontationer med ordningsvakter på plats.

Detta ledde i sin tur till att den andra halvleken fördröjdes. Men när den väl skulle dra igång, valde delar av Malmöklacken att bränna av en såpass stor mängd pyroteknik att brandlarmet utlöstes.

ANNONS

En pausvila som skulle vara en kvart blev helt plötsligt över en timme lång.

Efter matchen var det en mycket upprörd Fredrik Reinfeldt, ordförande för svenska fotbollförbundet, som mötte media.

Han inledde med att gratta Malmö och Elfsborg till en fin säsong, innan kritiken mot söndagens skandalscener tog vid.

– Jag vill understryka att den lilla del av supporterkulturen som ägnar sig åt detta, deras beslut att bete sig går ut över alla andra härinne som bara väntar på att matchen ska spelas klart och att man ska få heja på sitt lag. Det går ut över alla tv-tittare som försöker följa den här matchen och som älskar fotboll. Det är en liten, liten andel som tar sig stor rätt att förstöra från andra, säger han.

Fredrik Reinfeldt fortsätter och vill poängtera att det hela var, enligt honom, ”synnerligen väl förberett”.

– Bägge lagens supportrar använde sådana stora täcken (så kallade overhead flaggor reds.anm) som man drar ut för att kunna byta om och sen uppträda, unisont klädda, och i akt och mening komma förbi maskeringsförbudet och inte stå till svars för vad de gör. Det är ett väldigt fegt beteende och ett allvarligt problem för svensk fotboll.

ANNONS

Känner ni att ni har kontroll på era evenemang?

– Jag har flera gånger sagt att det här är ordningsstörningar på en nivå som vi inte ser många gånger i annan internationell fotboll och som fördröjer matcherna väldigt länge. Jag hörde medicinska experter som sa att det finns en skaderisk för spelarna att man håller på med så långa spelavbrott, så de ska inte påstå att de gör det här för sina klubbars eller spelares skull. Det här har en väldigt negativ påverkan för allt och alla.

SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg.
SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt och generalsekreterare Andrea Möllerberg. Bild: CARL SANDIN

Reinfeldt: ”Hur kom allt det där in?”

Han poängterar att det är en avgränsad del av publiken som har sysslat med ordningsstörningar och jobbet med att stoppa dessa, från svensk fotbolls håll, är inte lätt när man inte kan se vilka det är.

– I grunden har vi sagt i svensk fotboll att vi inte ska jobba med kollektiv bestraffning, som det fanns för ett par år sedan. I Sverige gäller rättsprinciper alla människor. Man ska stå till svars för de handlingar man begår.

Reinfeldt förklarar att man har en exkluderingsstrategi där personer som begår ordningsstörningar ska stängas av och eventuellt lagföras.

– Men det förutsätter att vi kan identifiera dem, det är därför de är maskerade, och det kommer vi fortsätta diskutera vad vi kan göra åt det.

ANNONS
Fredrik Reinfeldt under den allsvenska finalen.
Fredrik Reinfeldt under den allsvenska finalen. Bild: MATHILDA AHLBERG

Han tar även upp en fråga, som aktualiserades efter IFK Göteborgs match mot AIK, där fyrverkerier, som av allt att döma fanns gömt inne på arenan innan match, fyrades av inför matchen.

– Jag kunde själv också se, från Malmösidan, att man, efter att man maskerat sig, så delades det ut mycket stora mängder bengaler mellan supportrar som hade maskerat sig. Vi måste ställa frågan hur allt det här kom in?

Reinfeldt fortsätter:

– Vi hade liknande frågeställning efter en match med IFK Göteborg. Hur kan så omfattande mängder pyroteknik komma in här? Där måste klubbar och svensk fotboll öka sina ansträngningar.

Flera personer till sjukhus

Efter matchen har flera personer fått föras till sjukhus.

– Den uppgift jag har fått är att det är ett mindre antal som har förts till sjukhus på grund av röken inne på stadion och även något fall av benbrott, säger Filip Annas, presstalesperson för Polisen region syd.

Fem personer har även avlägsnats på grund av ordningsstörningar, en för våldsamt motstånd och en för fylleri.

– Det är det vi har hittills, sen kan det alltid tillkomma i efterhand.

LÄS MER:Maskerade Malmösupportrar omhändertagna av polis

LÄS MER:Blir svårt för Elfsborg och Malmö att ta in hur stort detta är

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS