Frågesport om Göteborg – vinn startplatser till Göteborgsvarvet 2023

Folkfesten var tillbaka på Göteborgs gator och dagen till ära bjöd GP:s Kristian Wedel på ett quiz om staden – givetvis med koppling till Göteborgsvarvet och de platser som löparna passerade under de 2,1 milen. Gör quizet och tävla om att vinna startplatser till nästa års historiska Göteborgsvarvet-dubbel.

ANNONS
|

Längst ner i denna artikel finns instruktioner kring vart du skickar dina svar. Deadline är söndagen den 22 maj klockan 23.59. Därefter kommer vinnarna att lottas fram bland de rätta svaren.

FRÅGA 1

Vi startar i Slottsskogen. Om en stockholmare frågar om gräset i Slottsskogen ska man förstås svara att det är gräset som är slått. Men det fanns ju faktiskt ett slott på riktigt.

Var låg Slottsskogens slott?

1. På Skansberget (Skansen Kronans föregångare ”Juteskrämman”).

X. På berget där det nuvarande observatoriet ligger.

2. I nuvarande Majorna.

Slottsskogen brukar vara en lugn grön oas mitt i stan men under Göteborgsvarvet myllrar det av folk i parken.
Slottsskogen brukar vara en lugn grön oas mitt i stan men under Göteborgsvarvet myllrar det av folk i parken. Bild: Lisa Thanner

FRÅGA 2

Jag har bara sprungit en gång. Redan när jag kom till Älvsborgsbron insåg jag att det var en ganska dålig idé. När jag var klar med bron visste jag att det var en usel idé. Men bron är ju fin. Den invigdes hösten 1966 av Olof Palme som då var kommunikationsminister. Han invigde tre broar samma dag.

ANNONS

Älvsborgsbron är en maffig bro med 45 meters seglingsfri höjd. När Palme invigde bron hittades en göteborgsk huvudbonad hängande på bron.

Vilken huvudbonad hängde på Älvsborgsbron vid invigningen?

1. Chalmeristmössa med tofs.

X. Plommonstop av typisk Kal-typ.

2. Sonya Hedenbratts solhatt som glömts kvar efter en inspelning av Jubel i busken.

Den första av två broar som löparna tar sig an under Göteborgsvarvet är Älvsborgsbron.
Den första av två broar som löparna tar sig an under Göteborgsvarvet är Älvsborgsbron. Bild: DANIEL STILLER

FRÅGA 3

Sedan kommer man till Eriksberg. Detta var jämte Götaverken och Lindholmen ett av de tre stora skeppsvarven i Göteborg. Eriksberg var några gånger rentav på tio-topp-listan i världen. Men det mest berömde fartyget byggdes här efter att Eriksbergsvarvet hade lagts ner. Det är ostindiefararen ”Götheborg”. Denna rekonstruktion av en typisk 1700-talsostindiefarare har lånat sitt namn av en ”Götheborg” som år 1745 förliste i hamninloppet, blott några hundra meter från målet. Det var ett snöpligt slut på en lång resa. Men exakt hur lång hade den här resan till Kina på 1740-talet varit.

Hur lång var ostindiefararen ”Götheborgs” sista resa på 1740-talet?

1. 18 månader och 18 dagar.

X. 24 månader och 24 dagar.

2. 29 månader och 29 dagar.

Ostindiefararen Götheborg.
Ostindiefararen Götheborg. Bild: DANIEL STILLER

FRÅGA 4

Nu kommer vi till Avenyn. Den paradgata som man i patriotiska nit försökte kalla Gustaf Adolfsgatan. Men det var det aldrig någon som riktigt nappade på. Avenyn avslutas med Götaplatsen. Där står Carl Milles Poseidonbrunn. Den fick mycket kritik eftersom en del göteborgare tyckte att det var olämpligt med en naken mitt i stadsmiljön. Sedermera fick skulptören Carl Milles kritik för sina politiska åsikter.

ANNONS

Varför kritiserades Carl Milles?

1. Han var socialist.

X. Han var nazist.

2. Han var kommunist.

Statyn Poseidon av Carl Milles välkomnar löparna till Götaplatsen.
Statyn Poseidon av Carl Milles välkomnar löparna till Götaplatsen. Bild: MATHIAS BERGELD

FRÅGA 5

Och så sitter vi ju på Slottsskogsvallen. Här skrevs idrottshistoria den 1 juli 1942. Då slogs ett världsrekord på den tidens stora prestigedistans: den engelska milen.

Vem slog världsrekord på engelska milen den 1 juli 1942.

1. Arne Andersson.

X. Gunder Hägg.

2. Roger Bannister.

Löparna korsar till slut mållinjen på klassiska Slottsskogsvallen.
Löparna korsar till slut mållinjen på klassiska Slottsskogsvallen. Bild: MATHIAS BERGELD

Skicka in dina svar till sport@gp.se senast klockan 23.59 söndagen den 22 maj. Vinnarna lottas fram bland de rätta svaren.

Tre vinnare får en startplats till Göteborgsvarvet-dubbeln 2023 – en i den klassiska halvmaran och en i maratonloppet.

LÄS MER:Se dig själv gå i mål på Göteborgsvarvet

LÄS MER:Se Göteborgsvarvet 2022

LÄS MER:Se bilderna från Göteborgsvarvet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS