Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Engström och Mats Grauers.  Bild: Bildbyrån
Mats Engström och Mats Grauers. Bild: Bildbyrån

Frölunda och IFK Göteborg vädjar om hyresfritt under corona

Avsaknad på publik på arenorna innebär ett stort ekonomiskt bortfall för stadens elitklubbar. Nu gör Frölunda Indians och IFK Göteborg gemensam sak och vänder sig till kommunen för att få hyresfritt.
– Varken vi eller Blåvitt eller någon elitförening har möjlighet att betala hyran när det inte finns några publikintäkter, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Coronapandemin slår hårt mot idrotten och föreningarnas ekonomi. Hockey-säsongen fick avslutas i förtid och fotbollssäsongen sköts upp drygt två månader. När publiken kan återvända till landets arenor är oklart.

Nu går Göteborgs två starkaste elitklubbar, IFK Göteborg och Frölunda Indians, ihop och vädjar till kommunen om hjälp.

I ett brev till kommunstyrelsen, undertecknat Blåvitt-ordföranden Mats Engström och Frölundas dito Mats Gauers, vill man att kommunstyrelsen i Göteborg beslutar om att kommunen inte ska ta ut någon hyra för arenorna så länge de är stängda för publik.

LÄS MER: Premiär utan publik: "Supermärkligt"

”Inte möjlighet att betala”

Skälet till att Frölunda och IFK Göteborg gått samman och skickat brevet till Göteborgs kommunstyrelse är enkelt.

– Om vi pratar med Got event så har inte de mandat att ge hyresfritt på arenorna. Då skrev jag och Mats Engström till kommunstyrelsen – och ber den ge ett uppdrag åt Got event. Vi kan ju inte mer än föreslå det – men hoppas att de reagerar på det! Varken vi eller Blåvitt eller någon elitförening har möjlighet att betala hyran när det inte finns några publikintäkter, säger Grauers.

Mats Engström fyller i:

– Vi har en väldigt bra dialog med Got event, men i slutändan handlar det har om politiska viljan. Det är därför vi har valt att vända oss direkt dit. Det här är väldigt udda tider, vi tror att alla får dra sitt strå till stacken.

Engström fortsätter:

– Man kan hoppas att det här sätter i gång en diskussion som leder till att det blir hyresfritt. Vår förhoppning är att man lägger partipolitiken åt sidan och ser att det här är ett beslut som skulle gynna staden Göteborg och i slutändan våra ungdomar i Göteborg.

LÄS MER: Öis och Gais stöttar vädjan om hyresfritt

I mars gick Svenska fotbollförbundet ut och vädjade till kommunerna om att vara tillmötesgående med hyrorna med hänsyn till att ungdomsidrotten kan bli lidande.

Politikerna svarar

Inför onsdagens kommunstyrelsesammanträde hade Vänsterpartiet och Miljöpartiet inom ramen för ett stort stödpaket till föreningslivet föreslagit att stadens nämnder och bolag ska avstå från att fakturera föreningar för lokal- eller planhyror under hela året.

Förslaget fick dock enbart stöd från Demokraterna och blev därmed nedröstat av Alliansen och Socialdemokraterna, som har en uppgörelse om samarbete i alla coronarelaterade ärenden fram till 1 juli.

– Om vi bara tar Blåvitt som Mats Engström beskrev har förlorat halva sin omsättning. Det är omkring 50 miljoner kronor och då väljer coronastyret att inte göra någonting, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

– Med stor förvåning konstaterar vi att coronaalliansen, med M och S i spetsen, inte är beredda att göra någonting för att rädda föreningslivet som står inför en mycket allvarlig situation.

Alliansen å sin sida talar om att staden måste behandla näringsliv, klubbar och föreningsliv likvärdigt. Hyresavtalen för arenorna kan se olika ut och kan innehålla en rörlig del som är knuten till hur många åskådare som är på plats.

– Got event har förhandlingar med klubbarna och har det regelbundet. Frölunda var ute i förra veckan och ville ha en rörlig del i hyran och IFK har redan en rörlig del i hyran som påverkas av publikintäkter, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor.

Hon fortsätter:

– Men det är klart att Got event har inget uppdrag att hålla hyresfritt som det ser ut nu.

Ska man tolka det som att IFK och Frölunda inte ska räkna med det?

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tar över ordet och väljer att svara på den frågan.

– Det är inte bara de här klubbarna som blivit drabbade i pandemin. Det är inte en enkel fråga att hantera så här snabbt. Det behövs en djupare och bredare diskussion.

Utdrag ur IFK Göteborgs och Frölunda HC:s brev

”Elitidrotten finansieras huvudsakligen av tre stora intäktskällor – mediaavtal, partner- och publik-intäkter. Genomförs seriespel så bedöms mediaavtalen kunna fullföljas och därmed kommer dessa intäkter elitidrotten till del. Partnerintäkterna kommer att påverkas i stor utsträckning då näringslivet generellt påverkas negativt av omvärldens svårigheter”, skriver man och fortsätter:

”Kvar är publikintäkterna som just nu är reducerade till noll kronor per match. Att då erlägga hyror blir en stor belastning för föreningarna och bidrar till att vi riskerar utslagning av många ovärderliga verksamheter – i princip alla elitidrottsföreningar bedriver också ungdomsverksamhet”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.