Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Zlatanmiljonen blev tjejcamp i Göteborg

Förra hösten vann Grunden Bois en miljon kronor på Fotbollsgalan.
Den här helgen användes en del av pengarna på ett läger som ska få fler kvinnor att spela fotboll.
– Det har varit helt suveränt, säger Michelle Bømfeldt, som är en av deltagarna.

I Prioritet Serneke arena nöts det på dribblingar, filas det på avslut och trummas snabba fötter mot konstgräset. Grunden Bois tjejcamp, med 84 anmälda, är inne på dagens andra pass och de fem grupperna blandar passningar med skratt.

Den här helgen är en av tillfällena och ett av sätten som Grunden Bois använder de pengar föreningen fick på Fotbollsgalan i fjol via stipendiet Number 10. Miljonen överräcktes av ingen mindre av Zlatan Ibrahimovic och gav föreningen möjlighet att fundera på vad man kunde göra för satsningar för att förbättra möjligheterna till fotbollsspel för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Ett av svaren blev tjejcampen – som är helt gratis för deltagarna – den här helgen.

– Såhär har vi nog aldrig svävat ut tidigare. Nu kan vi det och det är väldigt roligt att vi kan använda de slantarna inte bara för Grunden Bois räkning utan för tjejer i hela Sverige. Tanken är att tjejerna ska ha det kul här, säger Thor Guttormsen, klubbchef i Grunden Bois.

– Förhoppningen är att det här kan ge en kick ut i landet. De som är här kanske kör igång på sina hemorter rejält. Jag tror det här kan vara en grej vi kör igen, även om vi då kanske inte kommer kunna bjuda på allting. Hittills är det så uppskattat att vi hoppas att det kan återkomma.

Orsaken till att Grunden Bois vill arrangera den här campen är att det finns få väl fungerande lag för tjejer och kvinnor runt om i landet. Grunden Bois har själva haft trupper med bara kvinnor sedan länge – men det har varit svårt att hitta motståndare.

– Statusen på damfotbollen inom vårt område i dag är dålig. Vi i Grunden Bois har aldrig gjort någon skillnad. Men våra tjejer får sällan eller aldrig möta andra tjejer. Det är som i övrigt i fotbollen att tjejerna kommer steget efter. Nu är tjejerna på frammarsch och det är de även inom vår gebit. Det ligger i tiden. Förhoppningsvis får de här tjejerna inte vänta lika länge som de andra tjejerna har fått göra, säger Thor Guttormsen.

Thor Guttormsen och Annie Collstedt under tjejcampen i Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Två av dem som hoppas få fler lagkamrater framöver, kanske som en följ av tjejcampen i Göteborg, är Michelle Bømfeldt från Långared och Cecilia Dahl från Malmö. Under campen får de träning av elitspelare som John Alvbåge, Karin Lundin och Elin Rubensson – och tar del av föreläsningar om bland annat kost.

– Det är verkligen roligt att vara här. Vi är bara fyra tjejer i Malmö så vi får spela med killar i vanliga fall. Det är lite schysstare spel här än när man möter killar. Jag tror det här kan få tjejer att våga komma med och börja spela fotboll, säger Cecilia Dahl.

– Det har varit helt suveränt. Jag trodde aldrig att det skulle vara såhär bra. Man får lära sig en hel del. Ta ner bollar och finta till exempel. Och sen får vi spela mot varandra, säger Michelle Bømfeldt.

Upplever ni att det kan vara svårt för tjejer att börja spela fotboll?

– Det kan vara det. Om det är blandade lag kanske man inte tycker man är tillräcklig. Då drar man sig kanske undan och inte vill fortsätta. Men vi stöttar varandra jättemycket och oavsett om du gör mål eller missar så stöttar vi ändå. Och det är så väldigt härligt, säger Michelle Bømfeldt.

Thor Guttormsen är väldigt nöjd med hur campen, som är den första och största av sitt slag som han känner till, har gått.

– Det har varit så breda leenden på tjejerna så det är svårt att beskriva. Det är verkligen girl power-stuket på den här campen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.