Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Zlatan Ibrahimovic. Bild: GARY A. VASQUEZ

Zlatan: "De skrek zigenare åt mig"

Zlatan Ibrahimovic har gått ut med att han ska till Italien. I en intervju med GQ Italia berättar nu Zlatan bland annat om hans syn på rasismen inom fotbollen.
– Att bära t-shirts med ’Nej till rasism’ och ha banderoller med ’Nej till rasism’ är bra, med det löser inte problemet, säger Zlatan Ibrahiomvic till GQ enligt Fotbollskanalen.

Nyligen släppte tidningen GQ Italia en intervju med Zlatan Ibrahimovic där den svenske fotbollsstjärnan bekräftade att det blir en återkomst i landet han tidigare spelat i med orden: "Vi ses snart i Italien".

Nu har GQ, enligt Fotbollskanalen, presenterat en större del av intervju med Zlatan och där ger 38-åringen bland annat sin syn på rasismen inom fotbollen. Något han själv också fått erfara.

– När jag spelade i Italien skrek de ”zigenare!” åt mig, och det är också rasism, okunnighet, även om de gratulerade mig och ville ta en bild med mig när de såg mig utanför arenan efteråt, säger Zlatan Ibrahimovic.

Han har såklart noterat kampanjer som gjorts för att kämpa emot rasismen, men tror samtidigt att de krävs mer än så för att komma åt problematiken. Konsekvenser är en bättre väg, enligt anfallsstjärnan.

– Att bära t-shirts med ’Nej till rasism’ och ha banderoller med ’Nej till rasism’ är bra, med det löser inte problemet. Det är bättre att få tre poängs avdrag, att matchen ställs in och matchinkomsterna går förlorade, då riskerar man att trilla ner i Serie B. Man måste vara hård, folk förstår inte förrän de känner av konsekvenserna, säger Zlatan Ibrahimovic till GQ.

"Kalla och reserverade"

Samtidigt ger Zlatan sin syn på livet i Beverly Hills där han bor och bott under sina två säsonger i Los Angeles Galaxy. Två säsonger som inte blev fullt så succéartade för lagets del som svensken och många andra hoppats på, men där han för egen del gjorde rejält avtryck.

Utanför planen har livet på andra sidan Atlanten också varit speciellt.

– Jag uppfattar amerikaner som avslappnade, men i Beverly Hills där jag bor är de lite kalla och reserverade. Jag har exempelvis aldrig sett mina grannar. Jag känner dem inte och vi har aldrig hälsat. På ett sätt är det bra, för man stör inte varandra, men ibland hade det varit fint att utbyta ett ”hello” och veta vilka de är ifall något händer, säger Zlatan Ibrahimovic till GQ enligt SportExpressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.