Zlatan avslutar karriären: ”Hej då till fotbollen”

Den störste i svensk fotboll tackar för sig.
Zlatan Ibrahimovic lämnar Milan och avslutar karriären.
– Från och med i morgon är jag en fri man, säger han.

ANNONS
|

Zlatan Ibrahimovic har gjort sitt i Milan. Och nu är karriären över.

– Hej då till fotbollen, säger svensken i sitt avskedstal på San Siro.

Efter att ha återvänt till klubben 2020 och i fjol lett laget till Serie A-titeln är en era nu över.

I Milans sista Serie A-match för säsongen, mot Hellas Verona på San Siro, tackades Zlatan av inför en fullsatt arena. Inför avspark visade supportrarna på San Siro upp ett tifo med texten ”Godbye” (en ordlek, Zlatan har tidigare liknat sig själv vid Gud) och sjöng samtidigt "Ibrahimovic, Ibrahimovic, Zlatan Ibrahimovic."

Samtidigt zoomade kamerorna in en tårögd Zlatan som formade händerna till ett hjärta på vip-läktaren.

ANNONS

Zlatan var inte med i truppen till matchen. På grund av skador har han bara gjort fyra inhopp den här säsongen.

Höll presskonferens

Efter slutsignal i matchen mot Verona, som Milan vann med 3–1, tog Milan-spelarna på sig tröjor med Ibrahimović och nummer 11 på ryggen och en röd matta rullades ut på planen.

Där kom, efter att en film med bilder från svenskens tid i Milan spelats på storbildsskärmarna, Zlatan ut och tog emot publikens och lagkamraternas applåder.

På San Siros gräsmatta fanns också Zlatans fru Helena Seger och parets söner Maximilian och Vincent och det var många tårar som torkades, inte minst på Zlatan själv.

– Wow, wow, wow, sa han innan publiken avbröt honom med sång och mer hyllningar.

Sedan tackade Zlatan klubben i ett tal där han bland annat sa att han kommer vara ”milanista” resten av livet.

– Det är dags att säga hejdå till fotbollen, men inte till er.

Senare höll Zlatan en presskonferens.

– Jag vill tacka er också (journalisterna) för ert tålamod. Från och med i morgon har ni mindre att göra, mindre bra och dåligt att skriva om. Från och med i morgon är jag en fri man, säger han enligt Sportbladet.

ANNONS

Ingen visste

41-åringen själv har bekräftat att det finns ett kontrakt på bordet från Monza men nu är karriären alltså över.

– Inte ens min familj visste om det, säger han på presskonferensen.

I veckan gjorde Zlatan en intervju med italienska Gazzetta dello Sport om framtiden. Han säger på presskonferensen att han redan då hade tagit beslutet att avsluta karriären.

– Jag hade redan bestämt mig. Ingen visste om det här beslutet. Det är mitt beslut och ingen skulle kunna säga ”jag visste ” eller ”det här kommer hända”, säger han.

Zlatan har med Milan vunnit Serie A två gånger och spelat 163 tävlingsmatcher, där han stått för 93 mål och 35 assist.

Efter beskedet hyllas Zlatan av Milan-tränaren Stefano Pioli.

– Det är den största mästaren jag någonsin tränat. Det var tuffa konfrontationer också, men Ibra är en fantastisk personlighet som alltid sa vad han tyckte, säger han.

Vad som händer nu för Zlatan Ibrahimovic är oklart. Han har tidigare öppnat upp om att det finns en rädsla kring vad som händer när karriären är över.

– Jag har den där lilla rädslan: vad händer efteråt? Jag vet att jag kommer ha olika möjligheter efteråt, att jag kommer få många erbjudanden. Men det där adrenalinet som jag får på plan kommer jag inte få någon annanstans, sa han i fjol.

ANNONS

24 år i eliten

Zlatan Ibrahimovic inledde sin seniorfotbollskarriär i Malmö FF 1999. 24 år senare tackar han för sig i Milan.

41-årige Zlatan ses som den störste genom tiderna i svensk fotboll och han har spelat 122 landskamper och gjort 62 mål för det svenska landslaget, med det är han det bästa svenska målgöraren genom tiderna i herrlandslaget.

Efter EM 2016 meddelade han att han slutar i landslaget med 2021 var tillbaka och gjorde comeback i VM-kvalmatchen mot Georgien. I och med det blev han den äldste någonsin att spela en tävlingsmatch i Sveriges herrlandslag.

2001 lämnade Zlatan Malmö för spel utomlands. Flytten gick till Ajax och där stannade han till 2004 då han gick till Juventus. I Italien har han också representerat både Milan och Inter och han har även spelat för Barcelona, Paris Saint-Germain, Manchester United och LA Galaxy.

LÄS MER:En sådan fotbollsspelare kommer Sverige inte få fram på hundra år igen

LÄS MER:Zlatan Ibrahimovic bekräftar intresse från Monza

LÄS MER:Zlatan: "Har fortfarande något att ge"

ANNONS