Vinícius Júnior stöttas – Cristo Redentor-statyn släcktes

Vinícius Júnior utsattes för rasism i La Liga i helgen. På måndagskvällen släcktes Cristo Redentor-statyn i Rio de Janeiro ner för att visa stöd för 22-åringen. "Belysningen släcks som en symbol för den kollektiva kampen mot rasism och i solidaritet med spelaren och alla de som lider av fördomar runt om i världen”, skriver aktörerna bakom nedsläckningen i ett uttalande enligt Reuters.

ANNONS
|

I helgens La Liga-match mellan Real Madrid och Valencia fick Reals brasilianske stjärna Vinícius Júnior utstå rasistiska påhopp. Efter matchen skrev domaren i sin matchrapport att en supporter skrek ”apa” åt Vinícius Júnior och 22-åringen skrev själv på Twitter:

"Det var varken första, andra eller tredje gången. Rasism är det normala i La Liga. Ligan tycker att det är normalt, förbundet också och motståndarna uppmuntrar det. Det gör mig så ledsen".

Real Madrid skrev i ett uttalande att man tycker att attackerna mot Vinícius Júnior utgör hatbrott och på tisdagen meddelade spansk polis att flera personer gripits för rasism mot brasilianaren vid tidigare tillfällen.

ANNONS

Efter händelserna har Vinícius Júnior fått stort stöd i fotbollsvärlden. Bland annat har landslagskollegorna Neymar och Richarlison och den franske stjärnan Kylian Mbappé fördömt det inträffade.

På måndagskvällen visades också stöd till Vinícius Júniors i hans hemland Brasilien – genom att statyn Cristo Redentor i Rio de Janeiro släcktes ner.

Tackar för stödet

Det var de som sköter monumentet tillsammans med brasilianska fotbollsförbundet och Observatory of Racial Discrimination in Football som låg bakom aktionen när statyn släcktes ner mellan kl 18 och 19 på kvällen, det skriver Reuters.

"Belysningen släcks som en symbol för den kollektiva kampen mot rasism och i solidaritet med spelaren och alla de som lider av fördomar runt om i världen”, skriver man i ett uttalande enligt Reuters.

Vinícius Júnior själv uppmärksammade gesten och tackade för stödet.

”En solidarisk handling som berör mig. Men jag vill framförallt inspirera och ge mer ljus till vår kamp. Jag uppskattar verkligen all tillgivenhet och det stöd jag har fått under de senaste månaderna. Både i Brasilien och runt om i världen”, skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

”Jag har ett syfte med livet och om jag måste lida mer för att framtida generationer inte ska gå igenom liknande saker så är jag redo för det”.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Här är alla attacker mot Vinícius Júnior

LÄS MER:Fyra personer gripna efter Vinícius-docka

LÄS MER:Sju gripna för rasism mot Real-stjärna

LÄS MER:Mbappé efter rasismskandalen "Du är inte ensam"

LÄS MER:Stjärnan utsatt för rasism – Real Madrid anmäler

ANNONS