Rosengårds Sofie Svava i kamp med två Kungsbacka-spelare.
Rosengårds Sofie Svava i kamp med två Kungsbacka-spelare. Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Ville flytta Kungsbacka DFF till Göteborg

Framtiden för Kungsbacka DFF kunde ha funnits i Göteborg. I början av året fördes det diskussioner om en sammanslagning med Utsiktens BK.
– Vi hade bra samtal och det kände spännande, men klubben valde att inte gå vidare med det, säger KDFF:s tidigare ordförande Johan Johqvist.

ANNONS

I mitten av december kunde GP berätta om hur Benjamin von Jahf, vd:n och grundaren av EHRAB Gruppen, var på väg att köpa 49 procent av division 1-klubben Utsiktens BK. Stora pengar skulle lastas in i klubben, en ordentlig satsning skulle göras.

LÄS MER:Företagare köper 49 procent av Utsiktens BK

Exakt samma historia kunde ha utspelat sig i Kungsbacka DFF.

Enligt uppgifter till GP har Benjamin von Jahf fört samtal med Elitettan-klubben om att kliva in som en 49-procentig ägare. I utbyte skulle han bland annat bidra med ekonomiskt stöd samt ge klubben möjlighet att ta hjälp av Utsiktens tränartillgångar.

Källor till GP beskriver samtalen som positiva – och långsiktiga. Så pass att det skissades på framtidsplaner innehållande en flytt av hela föreningen till Göteborg. Där skulle KDFF hålla till på Ruddalen och bli en del av Utsiktens BK.

ANNONS

När GP når Benjamin von Jahf bekräftar han samtal med Kungsbacka DFF.

– Jag har själv två döttrar och jag tycker att det är förfärligt att damfotbollen inte får uppmärksamheten som den förtjänar. Jag vill att vi (Utsiktens BK) ska ha dam- och flickfotboll. Min ambition var att föra samman Kungsbacka DFF med Utsikten. Försöka minimera kostnader, jobba tillsammans och skapa fördelar på det sättet. Står man ensam är man svag, slår man ihop sig blir man starkare, säger Benjamin von Jahf.

"Tror inte på projektet längre"

Planerna och diskussionerna rann dock ut i sanden. Och nu står Kungsbacka DFF på egna ben. Skakiga sådana ska sägas.

På ett extrainsatt årsmöte under onsdagen beslutades det visserligen att klubben ska leva vidare, men beslutet var långtifrån enhälligt.

LÄS MER:Kungsbacka DFF fortsätter – men ordföranden avgår

Efteråt avgick dessutom ordförande Johan Johqvist och vice ordförande Evelina Hedberg med omedelbar verkan.

– Jag tror inte på projektet längre, sa Johan Johqvist då.

Varför?

– Det är en ekonomi i gungning, ett behov av en snar intäkt om 1,3 till 1,4 miljoner, en spelartrupp i ett a-lag där ingen spelare kommer från Kungsbacka … jag tror det kan bli svårt att attrahera sponsorer.

När GP når Johan Johqvist och frågar om diskussionerna med Benjamin von Jahf säger han kort:

ANNONS

– Vi hade bra samtal och det kändes spännande, men klubben valde att inte gå vidare med det.

"Måste titta utanför boxen"

Von Jahf fyller i:

– Det ska ju kännas rätt. Sedan är de i Kungsbacka och inte i Göteborg. Jag hade förhoppningar om att vi skulle komma överens. Jag hade en femårsplan för dem där jag skulle ha gått in med en hel del pengar, men tyvärr rann det ut i sanden.

Att flytta en förening till en annan stad är planer som brukar röra upp känslor, ofta negativa sådana. Hur ser du på det?

– Jag förstår att det finns sådana som är kritiska till det, men jag tänker såhär: "Vad är viktigast, att föreningen överlever eller att vi ska vara envisa med att en förening måste vara i en ort?". Om en förening är nära att inte överleva så tror jag att man måste titta utanför boxen.

LÄS MER:Utsiktens BK ska göra egen tv-serie

Vidare berättar Benjamin von Jahf att Utsiktens BK kommer satsa på damfotboll framöver.

Dock inte tillsammans med Kungsbacka DFF alltså.

ANNONS