IFK-talangen Oscar Vilhelmsson hyllades av alla efter sin insats mot Djurgården.
IFK-talangen Oscar Vilhelmsson hyllades av alla efter sin insats mot Djurgården. Bild: MATHIAS BERGELD

Vilhelmssons genombrott – hyllades av alla

Matchen mot Djurgården blev 18-årige Oscar Vilhelmssons stora genombrott. Efteråt hyllades han av alla – inte minst av ”läromästaren” och anfallspartnern Marcus Berg.
– Oscar har allt, säger Berg, 35.

ANNONS
|

3-0 hemma mot guldjagande Djurgården var IFK Göteborgs tredje raka seger. Och tredje matchen i rad med Berg och Vilhelmsson på topp i Mikael Stahres 4-4-2.

Att anfallarna kompletterar varandra bättre och bättre råder det ingen tvekan om. 2-0-målet på Gamla Ullevi i kväll var ett högklassigt exempel på det:

Vilhelmsson vann bollen på egen planhalva efter en glidtackling, stack iväg på en 60-meterslöpning och efter ett växelspel serverade han Berg i boxen och sedan låg bollen i mål.

På presskonferensen fick tränare Stahre frågor om Blåvitts nya radarpar:

– Marcus är en skicklig spelare i sig. Sedan är han också väldigt taktiskt skolad. Han coachar Oscar på ett bra sätt samtidigt som Oscar har väldigt fina fysiska attribut. Sedan har han också en fin taktisk förmåga fast han bara är 17 år gammal, så det bådar gott.

ANNONS

18 år.

– Sorry, säger Mikael Stahre.

Tränare Stahre är förlåten, det är inte ens en månad sedan Oscar Vilhelmsson fyllde år, närmare bestämt 2 oktober.

Efter segern över Djurgården på Gamla Ullevi konstaterade anfallstalangen:

– En fruktansvärt jävla skön seger. Så jävla gott är det.

Berätta om 2-0-målet?

– Jag vann väl bollen, sedan lät jag (Tobias) Sana ta med sig den, till ”Mackan”, till mig och till ”Mackan” igen. Ungefär så, säger han med ett skratt.

Låter enkelt?

– Otroligt skönt.

Hur rankar du din insats idag?

– Det får väl vara den bästa kanske.

Hur surt är det att vänta på första målet?

– Ingen stress. Det är lugnt.

Oscar Vilhelmsson är tacksam för samarbetet med ”läromästaren” Marcus Berg.

– Han lär mig fruktansvärt mycket. Det är en otrolig lättnad att spela med honom.

Vad är det han lär dig?

– Allt ni kan tänka er. Men också lättnaden att ha en så bra och rutinerad spelare bredvid sig. Han pratar mycket, positivt snack, man får självförtroende. En skön trygghet liksom, säger Oscar Vilhelmsson.

Så vad tycker veteranen, tro?

Jodå, Marcus Berg beskriver samarbetet med IFK:s stora anfallstalang som ”jättebra”:

ANNONS

– Nu är det tredje matchen vi startar ihop. Han är en jätteduktig spelare. Nu får han mer rutin, de matcher och minuter som man behöver som ung spelare för att växa. Han gör det jättebra och har de flesta kvaliteter för att bli något riktigt bra. Det är kul att se. Han lyssnar och tar åt sig, fortsätter köra sin frejdiga stil.

Hur stor talang tycker du att han är?

– Det är svårt att säga. Det finns otroligt mycket talang ute i världen. Jag har spelat med väldigt många, men han har allt. Sedan finns det många spelare som har den talangen, men mycket handlar om det mentala. Det är det som skiljer de som går hela vägen och de som inte gör det. Det är bara han själv som avgör hur långt han kommer gå.

Även lagkamraterna stämde in i hyllningskören

– Gör han det såhär kommer han inte vara kvar länge, säger August Erlingmark.

Det är så?

– Det känns som det.

Hur bra är han?

– Han är jättebra. Framförallt i djupled och bakom dem. Där är han urstark. Gnugga lite felvänd bara så kommer han bli ett djur.

Simon Thern:

– Oscar var en urkraft. Nu är det målen som saknas bara. När de börjar trilla in sedan så kommer det bli riktigt bra. Roligt att Oscar som yngre kille får bygga självförtroende och växa in i det här.

ANNONS

Själv tar Vilhelmsson hyllningarna och uppståndelsen med ro, och svävar inte iväg trots att allt fler utländska klubbar följer honom med stigande intresse:

– Det är lugnt. Det är inget speciellt. Jag ska inte säga att jag vänjer mig, det är skoj, men det är Blåvitt jag fokuserar på, säger Oscar Vilhelmsson, 18.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS