Vibe matchvinnare när Blåvitt vände mot HIF

IFK Göteborg behövde mål. Robin Söder fixade det första, Lasse Vibe det andra. Och så var 2–1-segern mot Helsingborg ett faktum.

|

Inbytta senast. Startspelare nu.

Fokus var riktat mot nyförvärven Hosam Aiesh och Tobias Sana inför IFK Göteborgs bortamöte med Helsingborg.

Ingen av dem hamnade dock i händelsernas centrum under matchen. Istället tog sig Robin Söder och Lasse Vibe in där.

Den ena kvitterade till 1–1 i matchminut 71. Den andra avgjorde till 1–2 i matchminut 88.

Det blev slutresultatet.

– Självklart skönt för oss få åka hem med tre poäng, säger tränaren Poya Asbaghi.

– Och extra kul för Lasse (Vibe) få avgöra i sin 100:e match för Blåvitt.

Helsingborg hade annars inlett bäst.

Alexander Farnerud, ni vet han som var i Häcken, hade matchens första vassa målchans i matchminut fem. Mittfältaren bröt sig fram efter ett inspel, Giannis Anestis räddade skottet med högernäven.

En händelsefattig kvart följde efter det. IFK Göteborg rullade mycket boll, men fick ut väldigt lite.

Gästernas första målchans var en Fredrik Liverstam-styrning till hörna. Det var halvnära självmål – men ändå inte.

Med tio minuter kvar till halvtidsvilan hittade Blåvitt plötsligt rätt. Giorgi Kharaishvili dirigerade.

Vänsteryttern inledde med att dra en kantfrispark, nästan från hörnposition, direkt mot mål. Anders Lindegaard tvingades agera i Helsingborgsmålet.

Kharaishvili fortsatte genom att löpa sig igenom till ett läge mitt framför mål. Tobias Sana spelade fram, Anders Lindegaard räddade.

Mer?

Kharaishvili spelade in till Tobias Sana från vänster och till Robin Söder från höger. Den förstnämndes skott täcktes, den sistnämndes nick passerade över.

IFK Göteborg tryckte på. IFK Göteborg spelade bra.

Då gjorde Helsingborg 1–0.

Efter en hörna från höger studsade bollen ut till Max Svensson. 21-åringen drog till direkt och kunde glatt se bollen passera under Giannis Anestis och in i nät.

Klockan stod på 46.50 där. Den första halvleken var över direkt därefter.

– Helsingborg började den första halvleken bättre än oss. Sedan tycker jag att vi blev bättre ju längre halvleken gick. Och trots målet kände vi i halvtid att vi definitivt kunde vända matchen, säger Poya Asbaghi.

Söder till Vibe – och seger

IFK Göteborg kvitteringsjagade omgående efter paus.

Robin Söder hade ett skott över, Nzuzi Toko ett i burgaveln – och så skickade Giorgi Kharaishvili iväg en sylvass frispark som Anders Lindegaard tvingades sträcka ut på. Då hade det bara gått sju minuter.

Målen uteblev dock. Länge, länge, länge ...

IFK Göteborg försökte, men chanserna blev allt mer oskarpa. Giorgi Kharaishvili fick ytterligare ett frisparksläge, men sköt över.

Men så, i matchminut 77.

Anfallet var vackert, bollen gick som på ett snöre. Sebastian Eriksson, Victor Wernersson, Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili – och så Robin Söder.

Anfallaren kunde enkelt peta in bollen från bara ett par centimeters avstånd.

1–1.

– Vi spelade bra kombinationsspel. Det är väl ungefär som vi har ritat upp det, säger Söder som där och då hade gjort sex av IFK Göteborgs sex senaste mål.

IFK Göteborg hade ytterligare en boll i nät en stund senare. Victor Wernersson stod dock offside och målet dömdes bort.

1–2 skulle komma.

Robin Söder spelade, för ovanlighetens skull, fram inbytte Lasse Vibe som, efter lite krångel, lyckades få bollen förbi Anders Lindegaard.

Matchminut 88.

– Det är väl bra att vi får igång någon mer som gör mål, säger Söder.

– I våras fördelade vi det ganska bra.

Det hände inget mer i målväg efter det.

IFK Göteborg vann med 2–1 och förlängde därmed den förlustfria sviten till åtta raka matcher.