Vibe lämnar IFK Göteborg: "Ett oerhört svårt beslut"

Lasse Vibe, 32, lämnar IFK Göteborg. En flytt hem till Danmark väntar.
– Det är ett beslut, som var oerhört svårt att ta, baserat på familjen och vår sociala situation, säger han till Blåvitts hemsida.

ANNONS
|

Lasse Vibe hade en option om ytterligare en säsong i sitt kontrakt. Men på torsdagsförmiddagen kom beskedet att dansken inte väljer att utnyttja den möjligheten. Det här då han vill ägna mer tid åt familjen.

– Det är ett beslut, som var oerhört svårt att ta, baserat på familjen och vår sociala situation, säger han till IFK Göteborgs hemsida efter att han under torsdagsmorgonen informerat sina lagkamrater om beslutet.

Han fortsätter:

– Jag har tillsammans med min familj tagit detta beslut med utgångspunkt i att vi tycker att våra tvillingpojkar ska få möjlighet att bo i Danmark, gå i dansk skola och skaffa kompisar för livet. De är så stora nu att det är synd att fortsätta flytta på dem. Eftersom vi vet att vi vill flytta till Danmark när jag slutar i Blåvitt så kändes det som att det är bäst för dem och för oss att göra det nu och inte vänta några år ytterligare.

ANNONS

LÄS MER:Vibe tillbaka i IFK Göteborg – presenterad av klubben

Minns cup-guldet med värme

32-åringen kom till IFK Göteborg första gången 2013 och blev tidigt en publikfavorit hos de blåvita supportrarna. Under säsongen 2014 öste Vibe in mål och tog hem den allsvenska skytteligan med 23 fullträffar. Året efter fick han också vara med och vinna svenska cupen med klubben, efter 2–1-seger mot Örebro SK i finalen på Gamla Ullevi.

En match där Vibe gjorde det viktiga målet fram till 1–1.

– Känslan då vi tog oss till klacken för att tacka dem och ta emot deras kärlek är kanske det ögonblick jag minns med störst värme, säger han.

Sommaren 2015 valde anfallaren att flytta vidare till engelska Brentford innan karriären så småningom fortsatte i kinesiska Changchun Yatai.

Efter en motig avslutning i Kina började det i vintras spekuleras om att Vibe skulle kunna vara på väg tillbaka till Blåvitt och i våras i samband med den allsvenska premiären kunde återkomsten bekräftas.

LÄS MER:Lasse Vibe om valet att återvända till Blåvitt: "Tänkte på om det var värt det?"

Vibe hade skrivit på ett avtal för 1+1 år.

– Man är jätteglad och det känns kul att vara tillbaka. Det känns som att det var länge sedan, men också som att det har gått lång tid. Det är massa folk som är kvar här och som tur är också några spelare, sa han när han presenterades.

ANNONS

Dragits med skadeproblem

Säsongen på plan har dock inte blivit fullt så lyckad som han och klubben hade hoppats på – även om det började bra med mål i direkt i återkomsten mot Helsingborg.

Måltjuven har hämmats av återkommande skadeproblem, men har vid sidan av plan fortsatt varit en tung profil, och när Sebastian Ohlsson i somras lämnade klubben utsågs Vibe till ny lagkapten.

LÄS MER:Kinesisk högtid stoppade Vibe från spel

Men tiden som kapten blev alltså inte långvarig.

Vibe lämnar nu IFK Göteborg, en klubb han känner stor tacksamhet till.

– IFK är klubben som gjorde det möjligt för mig att spela i England. Det var här jag spelade när jag fick debutera i det danska a-landslaget och det är här jag har vunnit den enda titeln i min karriär hittills.

"Har funnits med i beräkningarna"

IFK Göteborg var inte helt ställda över beslutet som fattades. Tvärtom.

– Det har varit en svår situation för oss med tanke på att det var 1+1. Vi har hela tiden vetat om att han har ett visst intresse för att ta sig tillbaka till Danmark. Sedan har frågan bara varit när? Om det var nu eller om det var om ett år. Så det har hela tiden funnits med i beräkningarna, säger assisterande sportchefen Pontus Farnerud.

ANNONS

Han tillägger:

– Oerhört tråkigt att han lämnar. En fantastisk person som har betytt otroligt mycket för gruppen. Det kan du nog fråga alla spelarna som springer därute på planen, om vad han har betytt sedan han kom in, och inte minst också för Poya (Asbaghi) och Ferran (Sibilia)

Optionen, när gick den ut?

– Den går ut vid årsskiftet. Vi hade tid fram till dess på oss att diskutera. Vi har haft lite diskussioner men han har hela tiden varit inställd på att köra säsongen ut och sedan se vad han ville göra.

Med endast en match kvar av säsongen och tiden i Blåvitt står Lasse Vibe noterad för 109 a-lagsmatcher och 55 mål. I allsvenskan 2019 har det totalt blivit fyra mål på nio starter och tio inhopp.

"Väldigt mån om allihop"

Pontus Farnerud bekräftar att det kommer att ske någon form av avtackning för Vibe på lördag när Östersunds FK gästar Gamla Ullevi i sista omgången.

– Det är klart att även om han inte är den som vill det mest av alla är det självklart att vi från klubben ska göra en fin avtackning. Det är svårt att se att han kommer tillbaka en gång till – i alla fall som spelare, säger Farnerud.

ANNONS

Han tillägger:

– Vi hoppas att det är många supportrar som sluter upp. Hans betydelse … Första gången han var här med alla mål han gjorde och den publikfavorit han blev, men inte minst med tanke på att han kom tillbaka nu och verkligen har varit en stor del av det som har byggts upp under den här säsongen. För de unga spelarna. Och som person. För honom är det lika viktigt att se Noah Alexandersson utvecklas som att han själv gör mål. Han är väldigt mån om allihop, säger Farnerud.

Hur ersätter man Lasse Vibe?

– Det återstår att se! Vi har lite tid på oss – samtidigt som vi har haft med det i beräkningarna, att det kan ske.

ANNONS