"Vi sitter mitt i skottlinjen"

Hot och hat mot fotografer i samband med fotbollsmatcher är ett växande problem menade fotografen Daniel Stiller i en debatt på bokmässan. – Det har gått så långt att man anser att det ingår i att bevaka matcher, säger han.

ANNONS
|

Tidigare i somras presenterade tidskriften Scoop en undersökning bland Svenska Sportjournalistförbundets medlemmar som visar att nästan varannan journalist som var med i enkäten någon gång blivit utsatta för hot. Det var också utgångspunkten för en debatt kring hot och hat inom fotbollen som Göteborgs-Posten arrangerade på Bokmässan på torsdagen.

En yrkesgrupp som känner av problemen på och kring fotbollsarenorna är fotograferna som bevakar matcher från planen ofta i närheten av klacksektionerna.

– Vi sitter mitt i skottlinjen och problemen blir när det hettar till. Då kan dels flyga ner ölglas eller knallskott och vi är fysiskt nära utan att kunna göra något åt det, säger Daniel Stiller som är fotograf och delägare på Bildbyrån.

ANNONS

Han beskriver hoten som ett växande problem och tar en incident efter matchen mellan Malmö och IFK Göteborg som exempel då en av deras fotografer tog bilder på när spelare och ledare i IFK var framme för att prata med supportrar efter matchen.

– I det här fallet vändes det mot oss och vår fotograf fick ta emot hot både på plats och efteråt i mail. Det har hänt på flera arenor och flera klubbar, så det är inget specifikt för den här matchen, säger han och menar på att hoten har ökat de senaste två åren.

– Fotografen på den matchen hade inte berättat för mig om det eftersom han tycker att det händer så ofta. Men det är klart att det inte är okej att bli hotad till livet på sin arbetsplats. Men det har alltså gått så långt att man anser att det ingår i att bevaka matcher.

Däremot var debattörerna ganska eniga om att det har varit relativt lugnt på och kring arenor vad det gäller våld och att det är ett fåtal individer som ställer till problem.

– Jag tror att det är viktigt hur klacken och övriga åskådare, tillsammans med spelare och ledare, agerar i sådana situationer. För ju mer vi kan marginalisera dem som ställer till det, ju färre blir de säkert, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson och poängterar att de flesta matcherna i år bjudit på fantastisk stämning.

ANNONS

Däremot är han mer pessimistisk vad det gäller hot och hat mot enskilda individer likt den som Daniel Stiller beskrivit.

– Det beror på att sociala medier tar allt större plats. De som hotar gör det oftast inte genom att ringa eller möta personen och då blir det lätt så att det blir i affekt.

För att motverka det problemet tror han på en nära dialog mellan de berörda och föreningarna. Men säger också att fotografernas utsatta plats på arenorna är en svår nöt att knäcka. Daniel Stiller hoppas också att en dialog kan leda till större förståelse från supportrar för fotograferas situation. Men han tror också att det krävs hårdare regler.

– Det är en komplex fråga. Men jag tror att det behövs hårdare regler med kartläggning och fler avstängningar - lite mindre daltande, säger han.

ANNONS