Mattias Svanberg.
Mattias Svanberg. Bild: JOEL MARKLUND

”Var svårt att kolla nationalsången – hade ångest”

Ett positivt covid-19-test. Därefter många dagar i karantän. Den tuffaste stunden upplevde Mattias Svanberg strax innan avspark mellan Sverige och Spanien.
– Det svåra var att kolla nationalsången. Då hade jag ångest över att inte vara där, säger mittfältaren.

ANNONS
|

Först testade Dejan Kulusevski positivt för covid-19. Nyheten kom från landslagsledningen under förmiddagen den 8 juni.

Kort därefter stod det klart att även Mattias Svanberg hade fått ett positivt testsvar.

På grund av en kommunikationsmiss hade Svanberg redan hunnit ner till träningsplanen när det beskedet kom. Han tvingades därmed hämtas upp av landslagsledningen.

– Det var ”Ponne” (Pontus Jansson) som först sa att jag var positiv. Jag trodde att han skojade eftersom det var han. Men sedan tog de mig åt sidan och berättade. Då var det bara att acceptera, åka upp, göra ett snabbtest och ta det därifrån, säger Svanberg.

ANNONS

Han utvecklar:

– Det var svårt att begripa först i och med att jag inte kände något. Jag hade inga symptom eller något. Det var lite svårt att ta till sig. Samtidigt visste jag att Dejan hade fått ett positivt svar och att jag hade varit nära honom. Så, i bakhuvudet kanske jag förstod någonting.

Med all säkerhet smittades Svanberg av just Kulusevski. Det är i alla fall vad landslagsledningen tror.

– Nu kan vi inte veta till hundra procent var jag fick smittan från. Var det på ledigheten kan jag leva med det. Har jag fått det av Dejan har jag inga hard feelings. Han skulle inte göra något som inte är professionellt, jag vet vad han står för som fotbollsspelare och person, säger Svanberg.

LÄS MER:Kulusevskis ord efter sjukdomen: ”Ledsen om jag smittat någon”

Efter det positiva covid-19-testet väntade karantän för Mattias Svanberg. Under de första fyra första dagarna satt mittfältaren instängd på ett hotellrum i landslagets bas i Göteborg.

Han försökte träna under dag ett och två. Sedan kände han sig krasslig och åkte hem till Malmö på egen hand.

– Det var väldigt jobbigt att bara vara hemma och kolla på laget på tv när man vill vara där på plats. Men nu var det så och jag gjorde allt för att bli frisk och komma tillbaka så snabbt som möjligt, säger Svanberg som upplevde den tyngsta karantänspunkten strax innan avspark mellan Sverige och Spanien i EM-premiären.

ANNONS

– Det svåra var att kolla nationalsången. Då hade jag ångest över att inte vara där. Under matchen var man bara inne i det som vanligt, säger han.

På onsdag kliver Sverige vidare i EM-turneringen med match mot Polen. Mattias Svanberg, som har återanslutit till landslagstruppen, säger sig vara redo för minuter där – om Janne Andersson väljer honom.

– Nu känner jag att kroppen känns bra och jag är redo för att spela om det skulle vara så.

LÄS MER:Isak om succén – enda som saknas är målet

ANNONS