Vänner och supportrar tog farväl av ”Bebben”

Under lördagen var det minnesstund och begravningsgudstjänst för Bertil ”Bebben” Johansson i Hönö kyrka och många ville ta ett sista farväl av den oändligt omtyckte Blåvitt-ikonen.
– Han var genuin, inte bara som blåvit, utan som människa, säger nära vännen Donald Niklasson.

ANNONS
|

Solen sken och skärgården var som allra vackrast när Hönö kyrka slog upp portarna under lördagen. Bertil ”Bebben” Johansson har lämnat jordelivet och för att låta de som ville ta farväl hade man innan begravningsgudstjänsten anordnat en öppen minnesstund.

Längst fram i kyrkan stod den ljusa kistan, omgiven av praktfulla blombuketter med hälsningar från både nära och kära – och från Fotbollssverige. Bland blommorna fanns också en stor tavla med det klassiska motivet på en ung ”Bebben” som hänger mot en hörnflagga.

Ett liv i fotbollens, och IFK Göteborgs, tjänst är över – och klubbledningen var på plats med klubbdirektör Håkan Mild och ordförande Rickard Berkling i spetsen. Mild, som själv är en av klubbens stora profiler genom åren, försökte sätta ord på uppmärksamheten och hyllningarna som kommit efter ”Bebbens” bortgång.

ANNONS

– Man har ju fått bekräftat att det är en av IFK Göteborgs absolut största profiler. Även om man visste det innan, så har det verkligen blivit en bekräftelse på det nu.

Varför tror du han var så oerhört omtyckt?

– Jag tror att det framför allt är för att han var så varm, och hade så mycket humor. Bebben var alltid positiv, och det spelar ingen roll om det var en avbytare eller en ledare som inte stod längst fram. Han hade alltid tid över för alla och gav alltid något, säger Håkan Mild.

LÄS MER:Emil Salomonsson hedrade "Bebben" – i Japan

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild och ordförande Richard Berkling var på plats på Hönö under lördagen.
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild och ordförande Richard Berkling var på plats på Hönö under lördagen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Richard Berkling är nytillträdd som IFK Göteborgs ordförande, och har suttit i styrelsen sedan 2018. Under sin tid i föreningen har ”Bebbens” betydelse blivit tydlig, säger han.

– Jag minns när jag kom med i styrelsen och gick på de första matcherna. Att se honom sitta där bakom, det var en trygghet. Han hade värme och humor och när vi nu pratar om honom i föreningen så handlar det om minnen och glädje. Han visade att man kan kombinera prestation med glädje. Det behöver inte vara hårt och kallt, utan det fanns en godhet i det. Han var snäll, och det är en egenskap som ibland är bortglömd idag.

ANNONS

Tar ni med er Bebbens anda in i framtiden?

– Det hoppas jag, för det har vi en skyldighet att göra. Bebbens anda finns ju i föreningen, och jag tror att den kommer att leva vidare, säger Berkling.

LÄS MER:Här är Bertil ”Bebben” Johanssons liv i bilder

”Han var folkets man”

Med blommor i händerna var det många som ville hedra den store Blåvitt-sonen. Några kom till Hönö i mörka kostymer, andra i Blåvitt-kläder. Alla var välkomna. En som känt ”Bebben” längre än de flesta är Gunro Lindberg. Han var målvakt under sin aktiva karriär, och spelade tillsammans med ”Bebben” under större delen av 60-talet. Sedan dess har de hållit nära kontakt.

– Vi var kompisar i 61 år. Efter att jag kom till Göteborg har vi följts åt med familjerna. När jag flyttade till Hönö så flyttade han ut också. Så det har varit en lång vänskap.

Hur var han att spela med?

– Han var ju folkets man, och han firade stora triumfer med sin teknik. Man kan väl säga att man kanske inte hade haft råd att ha många Bebben i ett lag. Men publiken älskade honom, och det gjorde de var vi än kom, inte bara i Göteborg. Och som människa var han en väldigt öppen och fin kille.

ANNONS

Och han är lika omtyckt än i dag?

– Ja, det har ju passerat så många och ingen har etsat sig fast som han har gjort, konstaterar Gunro Lindberg.

LÄS MER:Politiker vill se staty av ”Bebben” Johansson: ”Exceptionell person”

Gunro Lindberg, tidigare lagkamrat och nära vän till Bertil ”Bebben” Johansson.
Gunro Lindberg, tidigare lagkamrat och nära vän till Bertil ”Bebben” Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Även sportjournalisten Stefan Thylin har en lång historia tillsammans med ”Bebben”, och han var på plats för ett sista farväl av idolen som sedermera blev en nära vän.

– Jag växte upp i Kyrkbyn på Hisingen och när jag var 10 år flyttade Bebben och Solveig in i vårt hur. Så vi var ju saliga och det dröjde inte många dagar förrän han började komma ut på ängen och spela med oss pojkar. Du kan ju tänka dig, han var ju kung i Göteborg då, minns Thylin.

Han fortsätter:

– Flera dagar i veckan ringde jag på och frågade om han inte ville komma ut och kicka med oss. Det kunde vara så att han spelade stormatch på Ullevi inför 40 000 på söndag eftermiddag, och så var han hemma och åt middag vid fem, och halv sex stod jag och ringde på dörren med en boll under armen.

LÄS MER:Solveig Johansson: ”Han var alltid godhjärtad”

Stefan Thylin lärde känna ”Bebben” redan som ung pojke i Kyrkbyn.
Stefan Thylin lärde känna ”Bebben” redan som ung pojke i Kyrkbyn. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Stefan Thylin skrev för tre år sedan biografin som heter just ”Bebben” och menar att det är en unik människa som lämnat oss.

ANNONS

– Dels var han väldigt speciell som spelare. När han var i form så ägde han Ullevi. Jag tyckte ju att han var bäst i världen. Men det unika med honom är att 20 åringar – vars föräldrar inte var födda när han spelade – står och sjunger hans namn på läktarna i dag. Jag tror att han personifierade Göteborg. Ordet ikon missbrukas ibland, men han är verkligen det. Och han har aldrig lämnat fotbollen, utan hela tiden varit med. En jordnära, enkel man av folket – och dessutom en jäkla rolig historieberättare. Han är ett unikum, säger Thylin.

”Behandlade alla likadant”

Även Donald Niklasson – med över 300 matcher för Blåvitt – var på plats på Hönö under lördagen, och saknar den vän han fick för över 50 år sedan.

– Det var ju en kanonkille, bättre kompis kan man inte ha. I alla väder, oavsett framgång eller motgång. Och han behandlade alla likadant, fattig som rik. Det var hans sätt att vara. Han var genuin, inte bara som blåvit, utan som människa, säger Niklasson.

LÄS MER:Så minns profilerna Bertil ”Bebben” Johansson

Donald Niklasson med Lena Svärdström.
Donald Niklasson med Lena Svärdström. Bild: MICHAEL ERICHSEN

ANNONS