Uppgifter: Hotar med att lägga ner damallsvenskan 2024

Ett stor konflikt gällande kollektivavtal skakar svensk damfotboll.
Nu rapporterar Sportbladet att ett hot om att att damallsvenskan 2024 ställs in om man inte kommer överens har yppats.

ANNONS
|

Konflikten inom damallsvenskan har pågått under en längre tid och sedan i november förra året så har det inte funnits något kollektivavtal på plats.

Anledningen till detta är att Föreningen Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) inte lyckats hitta en överenskommelse under förhandlingarna ifjol.

Bland annat menade SFS att spelare riskerade stå utan ersättning om de hade gått med på avtalet.

– Vi vill inte skriva på ett avtal som är sämre än för tio år sedan, sa Hedvig Lindahl, medlem i spelarföreningen, till SVT Sport då.

Konflikten eskalerar

Nu rapporterar Sportbladet att konflikten har nått nya höjder. Anledningen till detta är att det snart är ett år sedan kollektivavtalet sades upp. I och med detta så har svensk arbetsrätt trätt i kraft, precis som på de flesta arbetsplatser.

ANNONS

Detta i sin tur innebär att lagen om anställningsskydd (Las) gäller, vilket i sin tur innebär att man efter tolv månader har förtur till en tillsvidareanställning.

På de flesta arbetsplatser är det oftast fullt naturligt, men i en elitförening kan det ställa till med problem eftersom man oftast skriver kortare kontrakt och har övergångar mellan klubbar.

Sportbladet menar att det skulle innebära att det skulle vara svårt för en klubb att avstå från att förlänga med en spelare som har varit i föreningen i två år.

– Klubbar har inte råd att anställa 24 spelare. Då måste de säga upp folk genom en arbetsbrist-process. Det blir hela havet stormar, säger Föreningen Elitfotboll Dams generalsekreterare Tomas Hoszek till tidningen.

Hotet: Lägga ner damallsvenskan 2024

Sportbladet rapporterar vidare att konflikten är så allvarlig att klubbar ska ha hotat med att ställa in damallsvenskan 2024 om man inte lyckas komma överens.

Tomas Hoszek menar dock att så inte är fallet.

– Nej, det är överdrivet. Men om vi inte kommer till sans från båda håll innebär det bekymmer för damfotbollen. Spelare kommer bli utan arbete. Fotbollen är exempelvis inte lämpad för sist in–först ut (Las).

ANNONS