Union Berlins osannolika resa – till absoluta toppen

Från 2. Bundesliga till Europa League och serieledning i Bundesliga på fyra år. Union Berlin har de senaste åren lyft från en undanskymd tillvaro i Tysklands lägre divisioner till att nå osannolika höjder.
– För mig är tabellen inte intressant förrän efter 34 omgångar, säger succétränaren Urs Fischer.

ANNONS
|

Gemene fotbollssupporter som kastar en snabb blick på Bundesligatabellen får nog gnugga sig i ögonen både en och två gånger. För ovanlighetens skull återfinns inte dominanten Bayern München i topp. Inte heller Borussia Dortmund eller RB Leipzig. Nio omgångar in är det i stället ett doldisgäng från Berlin som toppar tabellen.

Union Berlin har tillbringat större delen av klubbens existens i de nedre skikten av den tyska fotbollspyramiden och fotbollsframgångar är ingenting de hängivna supportrarna varit vana vid.

– Vi kan knappt tro våra ögon. När vi tog steget upp i Bundesliga 2019 räknade alla med att vi skulle åka ur direkt, men vi höll oss kvar. Alla sa att den andra säsongen skulle bli mycket tuffare, men då tog vi oss ut i Europa. Då sa alla att delta i tre turneringar skulle bli för mycket. Och nu ska vi spela Europa League. Det är fantastiskt, sa Christian Arbeit, klubbens speaker och kommunikationschef, i slutet av förra säsongen.

ANNONS

När Arbeit började jobba som speaker i klubben hade Union Berlin tagit sig upp från den tyska femtedivisionen. Metallarbetarnas klubb, Eisern Union, från östra Berlins grönskande förorter trivdes och frodades som en lite bortglömd underdog i de lägre divisionerna i Tyskland, långt från det moderna och kommersialiserade.

Men Union började vinna och nästan motvilligt klättra i seriesystemet. När klubben 2017 för första gången utmanade om uppflyttning till Bundesliga höll fansen upp en banderoll med texten ”Scheisse, vi kommer gå upp”.

Det var inte enbart ett skämt.

Fansen har inte alltid varit helt övertygade om att framgångarna har varit av godo.
Fansen har inte alltid varit helt övertygade om att framgångarna har varit av godo. Bild: OTTMARWINTER

Ofrivilliga framgångssagan

Framgång och Union Berlin hade inte alltid gått hand i hand och det fanns en genuin oro över att den supporterledda dissidentklubbens identitet skulle kunna förvanskas i Bundesliga. Det senaste decenniet har medlemsantalet ökat från 6500 till nära 50 000 och Union har kommit en lång väg sedan 2009, när tusentals fans själva lade ner 140 000 ideella timmar för att renovera slitna Alten Försterei-stadion.

Klubben anordnar dock fortfarande ”Fantreffen”, månatliga supporterträffar för att värna förhållandet och närheten mellan fans och klubb.

Dirk Zingler, som varit president i klubben sedan 2004, har tillsammans med sportchef Oliver Ruhnert lagt grunden för klubben från Köpenickes klättring. Sedan Sebastian Andersson hjälpte till att skjuta klubben till Bundesliga 2019 har det gått fort. Union har tagit kliv varje säsong, trots att sportchef Ruhnert ständigt fått bygga om och hitta nya fynd när klubbens nyckelspelare försvunnit.

ANNONS

Tränaren Urs Fischer, en schweizisk fiskeentusiast, har under sina fyra år i klubben gjort ett strålande arbete och gång på gång fått sitt välorganiserade lag att överträffa förväntningarna.

Hertha Berlin kämpar för sin existens i Bundesliga.
Hertha Berlin kämpar för sin existens i Bundesliga. Bild: FRANKPETERS

Lokalrivalen går åt motsatt håll

Samtidigt som Union är mer framgångsrikt än någonsin råder inte lika muntra miner i grannklubben Hertha från västra Berlin. Hertha har de senaste säsongerna tvingats slåss för att undvika nedflyttning – trots att affärsmannen Lars Windhorst plöjt ner nästan fyra miljarder kronor för att göra Berlin till en fotbollsstad av europeisk toppklass.

Satsningarna har misslyckats fatalt. Hertha lyckades med nöd och näppe hålla sig kvar i Bundesliga i fjol, och befinner sig så här långt återigen i tabellens bottenskikt. Klubben har dessutom kommit på kollisionskurs med Windhorst efter Financial Times avslöjande om att Windhorst anlitat en israelisk underrättelsetjänst för att tvinga bort förre presidenten Werner Gegenbauer. Efter avslöjandet har Windhorst gått ut med att han inte kommer investera mer pengar och att han nu ämnar sälja sina andelar i klubben.

Hur cirkusen kring Windhorst slutar och vad som väntar för Hertha återstår att se, men att det skett en förskjutning av styrkeförhållandena mellan klubbarna i den tyska huvudstaden är tydligt. Union har vunnit de fyra senaste derbyna och serieledaren är redan på god väg att överträffa fjolårets sjundeplats.

ANNONS

Frågan är vad taket är för Union Berlins osannolika resa?

Hur långt kan Union Berlin gå?
Hur långt kan Union Berlin gå? Bild: FABRIZIO BENSCH

Helgens hetaste:

Real Madrid – FC Barcelona

Barcelona åkte i veckan på en blytung smäll när man kryssade, 3–3, mot Inter på Camp Nou vilket kraftigt försämrar katalanernas möjligheter att ta sig vidare från Champions League-gruppen. Xavis lag behöver dock skaka av sig besvikelsen illa kvickt – under söndagen väntar nämligen ett El Clásico mot ärkerivalen Real Madrid, som efter åtta spelade omgångar står på samma poäng i La Liga-toppen.

Söndag 16.15, C More Fotboll

Liverpool – Manchester City

Liverpool krossade Rangers i veckan, 7–1, men The Reds är desperata att studsa tillbaka efter förra helgens förlust mot Arsenal när man nu välkomnar regerande mästarna Manchester City till Anfield. Jürgen Klopps mannar har haft en tuff inledning på ligasäsongen och återfinns först på tionde plats, med blott två segrar på de inledande åtta matcherna.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Union Berlin – Borussia Dortmund

Bundesligas osannolika serieledare Union Berlin välkomnar Borussia Dortmund till Alten Försterei fyllt av självförtroende efter den strålande säsongsinledningen. Urs Fischers mannar har tre raka segrar – Union besegrade i torsdags Malmö FF med 1–0 hemma efter förra veckans läktarskandal i Malmö, när Union-supportrar kastade in smällare på planen – inför toppmötet med fjärdeplacerade Dortmund.

Söndag 17.30, Viasat Fotboll

ANNONS