Hanna Wijk i Champions League-mötet med Manchester City denn 9 december.
Hanna Wijk i Champions League-mötet med Manchester City denn 9 december. Bild: CARL SANDIN

Ungdomsspelarna utan framtid i Göteborg FC

A-laget kommer inte finnas kvar – men däremot ungdomslagen. Det verkar dock vara tveksamt om Göteborg FC:s elitsatsande tjejer vill tillhöra en klubb utan framtid.
– Jag kommer inte spela i ett lag där man inte kan ta sig någonstans, säger Alice Söndergard, 17.

ANNONS
|

Elitverksamheten för SM-guldvinnarna Göteborg FC ska avvecklas. Men klubben upplöses inte totalt. Enligt ordförande Peter Bronsman kommer klubbens U17- och U19-lag fortsätta existera.

Alice Söndergaard är 17 år gammal och tillhör Göteborg FC:s U19-lag. Gårdagens chockbesked levererades till A-truppen under ett möte av just Peter Bronsman, men ungdomsspelarna fick beskedet via medias rapportering.

– Jag fick beskedet av min pappa. Han skickade en GP-artikel. Så jag fattade ingenting. Sen skickade min tränare artikeln i våran lagchatt. Det kom verkligen från ingenstans. Vi har inte fått någon information, förutom att jag hört att U19 ska vara kvar i alla fall, säger Alice Söndergaard.

ANNONS

Utan Göteborg FC kommer staden stå utan ett lag i landets högsta serie.

Frågan är om de elitsatsande tjejerna vill tillhöra ett ungdomslag utan ett A-lag att sikta mot.

– Jag spelar ju i U19 för att få en framtid i A-laget. Jag kommer inte spela i ett lag där man inte kan ta sig någonstans. Jag vet inte vad jag ska göra. Man får se hur det löser sig kommande dagar. Det är tråkigt, alla är jättechockade och besvikna, alla strävar efter att komma uppåt. Eftersom vi inte vet så mycket nu är det väldigt förvirrat för oss i laget, säger Alice Söndergaard.

Är det aktuellt att flytta till en annan stad för att kunna fortsätta satsa?

– Så klart att det är ett alternativ, jag har inte funderat så mycket på det dock eftersom detta kom som en chock. Men det kommer alltid finnas klubbar att gå till, men jag vet inte i nuläget hur man ska göra. Det är mycket frågeställningar som måste redas ut. Jag har fortfarande skolan och min familj här. Men det är klart man ställer sig sådana frågor, säger Söndergaard.

För övriga fotbollssverige är frågorna många avseende styrelsens beslut. Detsamma gäller ungdomsspelarna i Göteborg FC.

ANNONS

– Vi ska ha ett möte den 3 januari, om allt som sker. Sen tror jag inte vi kommer få planer innan den 24 januari. Det är oklart om vi kommer få träna innan dess. Allt är jätteoklart just nu, säger Alice Söndergaard.

LÄS MER:Lotta Schelin kritisk till att Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet

LÄS MER:De ska hitta nya arbetsgivare åt GFC-spelarna

Bild: CARL SANDIN

Uppflyttade till A-laget – nu utan klubb

Elma Junttila Nelhage och Hanna Wijk är även de 17 år gamla och har under säsongen som gått blivit uppflyttade till A-laget. Båda var närvarande vid mötet där Peter Bronsman aviserade beslutet om att lägga ner A-laget.

– Detta är jättetråkigt för oss som vill satsa på vår fotboll. Det betydde jättemycket för oss att kunna gå till ett U19-lag och sen försöka jobba oss upp i A-laget. Det är tråkigt om den här möjligheten försvinner, för det betyder jättemycket för oss ungdomar, säger Elma Junttila Nelhage.

Elma Junttila Nelhage går på Aspero idrottsgymnasiet, och får nu vid ung ålder flera tuffa beslut att fatta i och med styrelsens beslut.

– Just nu är allt väldigt oklart. Man vet inte vad som händer. Alla har mest varit som frågetecken och undrar vad det är som händer. Klart skolan är viktig. Jag vet inte hur man ska lösa det. Blir det så att jag måste flytta, kanske det blir så. Vi får se helt enkelt.

ANNONS

När Hanna Wijk i somras kritade på sitt A-lagskontrakt beskrev hon det för GP som en dröm som gick i uppfyllelse. Den drömmen har nu fått sig en rejäl törn.

– Jag hade sett mig vara kvar i Göteborg framöver och samtidigt bo kvar hemma och ha den tryggheten. Beskedet var väldigt tufft att höra när man tidigare försökt planera för sin framtid. Nu får man väl tänka om och se vad som händer framöver.

Trots steget upp i A-laget har Hanna Wijk flera vänner kvar i ungdomslaget som även dem drabbas av beskedet.

– Jag har snackat lite med dem. Det är tufft för dem med, de har mål och ambitioner och vet nu inte vad de ska göra med U19. Detta drabbar inte bara A-laget, utan hela klubben. Det är ett hårt slag för alla.

LÄS MER:Häcken om att ta över GFC:s elitverksamhet

LÄS MER:Jag känner bara sorg för Göteborg – ett korkat beslut

ANNONS