Unga Dortmund är redo att lyfta – med Alexander Isak

Svenske supertalangen Alexander Isak, 17, har anslutit till Thomas Tuchels ungdomsrevolution i Borussia Dortmund. Nu siktar laget på att göra en stark vår i Bundesliga.

ANNONS
|

Förutom Isak förfogar Tuchel även över talangersom Julian Weigl, Ousmane Dembélé och Christian Pulisic. Efter en blandad första halva av säsongen ska unga Dortmund nu försöka få ut det mesta av truppens odiskutabla potential under våren.

– Vi har ett stort arbete framför oss, säger Tuchel.

Han hade möjligheten att välja och vraka mellan så gott som alla Europas storklubbar. Trots envetna rykten om Real Madrid föll Alexander Isaks svåra val till slut på Borussia Dortmund och möjligheten att vandra ut på mäktiga Westfalenstadion och sparka boll till dånet från Südtribüne, ”Den gula väggen”. 17-årige Isak blir därmed nästa spelare i en rad unga förmågor att ansluta till Thomas Tuchels Dortmund.

ANNONS

– Vår väg är att utveckla spelare på egen hand. Vi är med i toppen, men det finns fem, sex klubbar med mer karisma och pengar än oss. Vi hämtar inte in spelare bara för att de är unga. Vi gör det för att det är vår väg, förklarar Dortmunds vd Watzke för Kicker.

Mäktig talangpool

Borussia Dortmund är en klubb som funnit sin plats i näringskedjan och anpassat sig därefter. De senaste åren har klubben specialiserat sig på att hämta in talangfulla spelare och förädla dem, för att sedan se dem vandra vidare för gigantiska summor. Tränaren Thomas Tuchel har redan sedan han slog igenom i Mainz –som Dortmund ställs mot i morgon –visat hur mycket han tycker om att arbeta med unga spelare och även om han har för vana att låta dem växa in i rollen sakta men säkert så är han inte rädd att kasta in ungtupparna i hetluften, om de visar sig redo för uppgiften.

Isak ansluter till en talangfull skara spelare som Julian Weigl, Ousmane Dembélé, Emre Mor, Raphaël Guerreiro, Felix Passlack och Christian Pulisic. Och ska man tro Pulisic, som i veckan kritade på ett nytt kontrakt till 2020, så har Isak gjort ett bra val.

ANNONS

– Jag har fortfarande mycket att lära och jag känner att Dortmund erbjuder bäst möjligheter att göra det. Här har jag chansen att spela inför 80 000 supportrar. Vi har världens bästa fans. Det blir inte bättre än så här, säger han.

Tuchel förfogar över ett odiskutabelt talangfullt lag, men Dortmund hade svårt att få ut sin sanna potential under en blandad första säsongshalva. Under sommaren tappade Dortmund tre bärande spelare i Henrikh Mkhitaryan, Mats Hummels och Ilkay Gündogan och att fasa in ersättarna har inte varit någon problemfri process – som heller inte underlättats av en mängd skador.

Tålamod är nyckeln

Defensiven har inte imponerat och utan Hummels uppspelsfötter och Gündogans förmåga att transportera bollen in på offensiv tredjedel har Dortmund haft problem i uppspelsfasen, särskilt när duktige Weigl markerats bort.

– I fjol jagade vi Bayern och presterade på en oerhört hög nivå, sen förlorar vi plötsligt tre viktiga spelare. Men man måste släppa taget och börja älska sina nya spelare och deras kvaliteter. Det tar tid att anpassa sig till Bundesligas intensitet, även för erfarna landslagsspelare som Mario Götze och André Schürrle. Vi behöver ha tålamod. Men jag är ingen tålmodig person, sa Tuchel till ESPN under ett träningsläger på Marbella inför omstarten i januari.

ANNONS

Dortmund är fyra i Bundesliga och inledde 2017 med en mindre övertygande insats i form av en 2-1-seger mot ett decimerat Werder Bremen. Med så många förändringar i spelartruppen var det från början uppenbart att årets säsong skulle bli en övergångssäsong, men med pigga uppstickare som RB Leipzig och Hoffenheim som utmanar bakom serieledande Bayern München måste Dortmund få spelet att stämma under våren för att inte riskera att missa Champions League.

– Vi vill åtminstone sluta topp tre och säkra en automatisk plats till Champions League. Så det är uppenbart att vi har ett stort arbete framför oss för att uppnå våra mål, säger Tuchel.

Talang finns i mängder i Thomas Tuchels trupp. Nu gäller det att börja omvandla potentialen till poänggivande insatser. Det ska bli väldigt spännande att se vilken roll Alexander Isak får i Borussia Dortmund under våren.

ANNONS