Tyska stjärnornas tysta VM-protest – regnbågsfärgade skor

”One Love”-bindeln är förbjuden i VM.
För att visa missnöje höll de tyska spelarna för sina munnar.
Dessutom använde flera spelare ett par speciella skor.

ANNONS
|

Det blev onsdagens VM-snackis. Efter att flera lag aviserat att man skulle använda ”One Love”-bindeln, ett armband för lagkaptenerna för att understryka vikten av mångfald, agerade Fifa.

Bland annat är homosexualitet förbjudet, kvinnor ses som andraklassens medborgare och migrantarbetare tvingas jobba under slavliknande förhållande i VM-värdlandet Qatar, för att undvika politiska krockar hotade Fifa därför med sportsliga repressalier för den som tog ställning. Någonting som i slutändan fick länderna att lämna bindlarna hemma.

Efter beskedet vädrade Danmark sin frustration på en pressträff – samtidigt tog Tyskland det ett steg längre.

Inför avspark radade landslaget upp sig och höll för sina munnar, en aktion för att visa att man blivit tystat. Protesten fick global uppmärksamhet.

ANNONS

Ett annat val som fick mindre uppmärksamhet var skovalet hos flera spelare. Inför mästerskapet har skotillverkaren Adidas släppt en sko med där märket ikoniska tre ränder bär regnbågens färger. Denna sko prydde flera av spelarnas fötter.

Kan bli fler protester

Bland annat Ilkay Gündogan, som blev målskytt i matchen. Mittfältaren Julian Brandt bar samma sko och säger efter matchen till Expressen:

– Vi fick ju inte ha kaptensbindeln, så det är svårt för oss att visa upp de symboler vi vill, eftersom det kan bli problematiskt för oss. Men vi gör vad vi kan, för det är viktigt för oss. Vi försöker göra vårt bästa. Ibland är det inte tillräckligt att göra sitt bästa. Men vi försöker.

Också Kai Havertz bar dessa skor.

– Vi vill visa världen att vi försöker hjälpa till. Fifa gör det inte lätt för oss, men vi ville visa med den här aktionen vad vi står för, säger han.

Enligt Brandt kan det bli tal om fler aktioner från tyskt håll.

– Vi har två matcher kvar, så vi får se vad vi kan göra mer. Samtidigt har vi efter i dag andra problem, att vi förlorar i dag är ett stort problem för oss, säger han.

ANNONS

Precis som han är inne på blev det en tung tysk premiär. Japan kunde överraskande nog vända matchen, som slutade 2–1.

Härnäst ställs Tyskland mot Spanien, som slog Costa Rica med hela 7–0 under onsdagen.

LÄS MER:Tyska VM-protesten mot Fifa – höll för sina munnar

LÄS MER:David Legas aktion i Europaparlamentet efter förbudet – bär regnbågsbindel

LÄS MER:Tyskt fiasko mot Japan: "Det här får inte hända"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS