Tuff cuplottning för Göteborg FC

Regerande cupmästare – i vinter börjar Göteborg FC sin resa mot en försvarad titel. För att göra det måste man ta sig igenom en minst sagt tuff grupp där samtliga lag slutade topp fem i damallsvenskan.
– Bra matcher att få på försäsongen. Så vi får se det positivt, säger Rebecka Blomqvist.

ANNONS
|

Elin Rubensson blev stor matchhjälte när hon med sin straffspark skickade in 2–1 i finalen mot Kristianstad och därmed säkrade slutsegern i svenska cupen för Göteborg i våras.

Cuptiteln var den tredje i klubbens historia och den första på sju år.

Hämtas den fjärde in 2020? Det återstår att se. Men på söndagen lottades åtminstone gruppspelet.

På damsidan är konceptet som sådant att fyra grupper delas in mellan nord och syd. Två "Syd-grupper". Två nord-grupper". Ett lag i vardera grupp är seedat.

I de två "Syd"-grupperna var det Göteborg och FC Rosengård som var seedade i varsin grupp. I de två "Nord"-grupperna var det Piteå och Eskilstuna.

ANNONS

Utöver det väntade fri lottning.

För GFC:s del landade det i att de får sällskap av följande lag i sin grupp: Linköpings FC, Vittjö, Växjö DFF.

En på pappret tuff grupp då samtliga av lagen slutade topp fem i årets upplaga damallsvenskan.

– Det är ju det. Men tittar man på de andra grupperna så är det ju i stort sett bara allsvenska lag, så det blir ju tufft oavsett. Men det är bra, blir bra matcher att få på försäsongen. Så vi får se det positivt, konstaterar Rebecka Blomqvist.

Är det så man får se det, att det blir bra uppladdning inför allsvenskan?

– Ja men det är det. Det är bra så att det inte blir att man inte har någon tävlingsmatch på ett halvår. Jag överdriver kanske lite, men det är en lång tid som man inte har tävlingsmatcher på och då är det bra när man får in lite cup-matcher mot bästa tänkbara motståndet.

Fjolårets seger mentalt viktig

Med tanke på tränaren Marcus Lantz avsked är det till viss del ovisst exakt hur Göteborg FC kommer se ut 2020. Men med en så gott som intakt trupp är förhoppningen att man ska kunna försvara cup-titeln.

ANNONS

– Det var väldigt kul att vinna den, så det hade inte varit fel att göra det igen. Nu har vi inte satt upp någon målsättning för i 2020, men det är vad jag tror kommer vara ett mål.

Hur viktig skulle du säga att cup-segern var för gruppens självförtroende?

– Jag tror att det var jätteviktigt. Att vi klarade av tajta matcher, vi hade förlängning mot Djurgården och det var första titeln för en hel del av oss. Så det var en väldigt härlig känsla.

Med dina 13 mål och andraplaceringen i skytteligan, är det något av lagen du trivs bättre mot?

– Nej, det skulle jag väl inte säga. Det är bra lag och förhoppningsvis ska man kunna prestera mot alla lag. Så förhoppningsvis kommer jag göra det.

För Kungsbacka, som åkte ur damallsvenskan, väntar tre skånska lag i form av nyblivna svenska mästarna Rosengård, Kristianstad och Limhamn.

Fakta: Så lottades grupperna i Svenska cupen

Grupp 1: Rosengård, Kristianstads DFF, Limhamn Bunkeflo, Kungsbacka DFF

Grupp 2: Göteborg FC, Linköpings FC, Vittsjö, Växjö DFF

Grupp 3: Eskilstuna, Djurgården, Umeå IK, AIK

Grupp 4: Piteå, IK Uppsala, Kif Örebro, Mallbacken

ANNONS