Trots Söders comeback – Blåvitt föll i rivalmötet

IFK Göteborg hade pratat om att inte ge AIK någonting i matchinledningen. Sedan släppte de in 1–0 efter fyra minuter – och förlorade rivalmötet.
– Det var svagt, det var juniormässigt tyvärr, säger August Erlingmark.

ANNONS
|

När IFK Göteborg och AIK möttes på Gamla Ullevi i början av juni var det Poya Asbaghi och Rikard Norling som höll i tränarspakarna.

Det har hänt en del sedan dess.

Juni har blivit juli, augusti, september och oktober. Roland Nilsson och Bartosz Grzelak har kommit in i takt med att resultaten har sviktat.

När IFK Göteborg och AIK så möttes på Friends Arena under söndagen var det de två som styrde från sidlinjen.

Viktiga poäng låg i potten. Viktiga för att skapa andrum i bottenstriden.

Det var AIK som inledde bäst. Klart bäst. Redan i matchminut fyra nickade Filip Rogic in en vänsterhörna från Sebastian Larsson.

ANNONS

1–0.

Det var en blåvit mardrömsstart.

– Vi sover i början. Vi pratade innan om att inte ge dem någonting, men det var exakt det vi gjorde. De hade lägen göra några mål till. Vi ska vara glada att det bara stod 1–0 efter en kvart, suckar August Erlingmark.

LÄS MER:Jakob Johansson: "Är inte bara att trycka på en knapp så är man tillbaka"

Nilsson: ”Var lite väl risigt”

Ja, för Sebastian Larsson skickade in fler farliga hörnor och hade, bara två minuter efter ledningsmålet, en frispark som Giannis Anestis tvingades sträcka ut på.

Det var AIK:s match.

– Att vi ens sätter oss i den situation som vi gjorde, det är det som är problemet. Man känner varje gång han (Sebastian Larsson) ställer upp att det kan bli svårt. Men så länge vi försvarar våra en-mot-en-dueller blir det ingen chans, men tyvärr lyckades vi inte med det. Det är svagt, det är juniormässigt tyvärr, säger August Erlingmark.

Hur frustrerande är det?

– Det blir en frustration där ute och det är klart att det är för dåligt. Man blir sned att vi inte gör grejer som vi har pratat om innan.

IFK Göteborg kom dock tillbaka i matchen. De spelade upp sig och gjorde tillställningen jämn.

Inte mer än så dock. 1–0 stod sig halvleken ut.

– Det var väl lite ris i början när de fick en fast situation och vi inte var riktigt på tårna och hamnade i underläge. Men sedan tycker jag vi har tagit oss tillsammans och fått till ett riktigt bra spel. Nu gäller det att bli ännu vassare när vi väl kommer upp med bollen i straffområdet, konstaterade Roland Nilsson då.

ANNONS

LÄS MER:Pontus Wernbloom spelar skadad: "Det är pissigt"

Robin Söder gjorde comeback

Det blev inte IFK Göteborg. Det blev däremot Henok Goitom.

I den 61:e matchminuten tog han emot bollen utanför straffområdet. Efter att ha vänt upp och halkat en aning drog han till. Avslutet var perfekt. Bollen ven in i det bortre hörnet. 2–0.

Med kvarten kvar gjorde Roland Nilsson ett trippelbyte. Bland annat kastades Robin Söder in, anfallaren som har varit skadad och inte spelat allsvensk fotboll på fyra månader.

Nu skulle han göra comeback. Och kanske ge IFK Göteborg lite offensiv spets?

Nä. Varken han eller till exempel Giorgi Kharaishvili (också tillbaka efter skada) hade någon större lycka den här kvällen.

IFK Göteborg gjorde inga mål. IFK Göteborg tog inga poäng.

AIK vann med 2–0.

– Sebastian Larssons högerfot är farlig och vi släppte till fem hörnor på åtta minuter – plus kantfrisparkar. Där är han för skicklig. Det var någonstans där vi förlorade matchen, de första tio minuterna, säger Robin Söder.

Hur var det att vara tillbaka från skadan?

– Resultatstyrt. Sedan, när man vaknar i morgon, så kommer man givetvis känna på ett annat sätt. Några minuter att ta med sig.

I och med förlusten är IFK Göteborg fortfarande fast i bottenskiktet av tabellen. I nästa omgång väntar Malmö FF.

ANNONS

– Vi behöver ha poäng. Det spelar ingen roll vilka vi möter eller hur det ser ut, säger Söder.

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr (Robin Söder, 76), Kristopher Da Graca, Yahya Kalley (Emil Holm, 76) – Tobias Sana, Jakob Johansson (Alexander Farnerud, 66), August Erlingmark, Giorgi Kharaishvili – Patrik Karlsson Lagemyr, Pontus Wernbloom (Emil Holm, 77)

LÄS MER:Söder tillbaka efter skadan – hyllas stort av Roland Nilsson

LÄS MER:Därför saknas Hosam Aiesh i truppen mot AIK

LÄS MER:August Erlingmark om saknaden: ”Det är riktigt surt och deppigt”

ANNONS