Tröjnummer 88 förbjuds i Italien – kopplas till nazism

Nummer 88 kopplas till antisemitism. Nu förbjuds tröjnumret i italiensk fotboll.
– Det är ett effektivt svar på en outhärdlig fördom som fortfarande alltför ofta visar sig på våra arenor, säger Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi enligt BBC.

ANNONS
|

Det är inte ovanligt att tröjnummer inte får bäras i vissa lag eller ligor, nästan alltid är det för att numret är pensionerat efter att en viss spelare burit det. I NHL är till exempel nummer 99 pensionerat i hela ligan eftersom det var superstjärnan Wayne Gretzkys nummer när han spelade.

Nu har ett nummer förbjudits på grund av helt andra orsaker. I Italien får fotbollsspelare inte längre bära nummer 88 på ryggen, det rapporterar BBC.

Anledningen är att nummer 88 kopplas till nazism. Eftersom ”H” är det åttonde bokstaven i alfabetet har 88 blivit en referens till den nazistiska hälsingen Heil Hitler.

ANNONS

Det är den italienska regeringen och det italienska fotbollsförbundet (FIGC) som i ett initiativ som syftar till att bekämpa antisemitism inom fotboll beslutat att nummer 88 inte får användas på fotbollsmatcher i landet.

– Det är ett effektivt svar på en outhärdlig fördom som fortfarande alltför ofta visar sig på våra arenor, säger Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi enligt BBC.

Han fortsätter:

– Antisemitismen måste bekämpas starkt, tillsammans med allt som utesluter, föraktar och diskriminerar människor, varje social grupp, varje minoritet.

Han säger vidare att beslutet som bland annat innebär att nummer 88 förbjuds är det första steget i en ”bredare strategi”.

Supportrar stängdes av på livstid

Beslutet innebär att matcher kan avbrytas vid "antisemitiska ramsor, handlingar och uttryck".

BBC skriver att tre Lazio-supportrar stängdes av på livstid efter antisemitiskt uppträdande under derbyt mot Roma i mars. Band annat ska en av de avstängda burit en tröja med nummer 88 på ryggen.

En som haft nummer 88 på ryggen är den italienska stjärnmålvakten Gianluigi Buffon, när han kom upp i Parma vid millennieskiftet. För det fick Buffon motta kritik och han svarade att det inte har något med antisemitism att göra.

– Jag har valt 88 för att det påminner mig om fyra bollar och i Italien vet vi alla vad det innebär att ha bollar: styrka och beslutsamhet, sa han då och fortsatte:

ANNONS

– Jag är beredd att ändra siffra. Jag visste inte den dolda innebörden av nummer 88.

Buffon bytte sedan tröjnummer till nummer 77.

LÄS MER:Chelseas ägare köper Ligue 1-klubb

LÄS MER:Skandalscener i Europa Conference League-finalen

LÄS MER:Thomas Zilliacus nya plan: Köpa Inter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS