Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under onsdagseftermiddagen väntas den sista delen av statyn grävas upp; plattformen som den tre meter höga statyn stod på. Bild: Johan Nilsson/TT
Under onsdagseftermiddagen väntas den sista delen av statyn grävas upp; plattformen som den tre meter höga statyn stod på. Bild: Johan Nilsson/TT

Tre månader av Zlatan kostade skattebetalarna en kvarts miljon kronor

Den tre meter höga statyn av den svenske fotbollsstjärnan vandaliserades i omgångar. Natten till den 5 januari sågades den av vid fotknölarna och föll.
Sydsvenskan skriver i dag att kostnaderna som uppstått efter att statyn avtäcktes i oktober landar på omkring 230 000 kronor.

107 dagar. Så länge stod bronsstatyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö. Detta efter beskedet att Ibrahimovic skulle bli delägare i Hammarby. Statyn spraymålades, amputerades och revs slutligen efter att ha sågats av vid fotknölarna.

Statyn har nu körts iväg i omgångar till en hemlig plats i väntan på reparation.

Sydsvenskan var först med att rapportera och publicera en redovisning över Malmö stads kostnader som kan kopplas till den tre meter höga statyn som avtäcktes den 8 oktober i fjol.

Enligt fritidsförvaltningens summering av befintliga fakturor så rör det sig om en ungefärlig summa runt 228 700 kronor, exklusive moms. I summan ingår även en uppskattning av de kostnader som följer med bland annat reparationen.

– Nu väntar en komplex renoveringsprocess, säger fritidsförvaltningens kommunikationschef Malin Tykesson till Sydsvenskan.

Var statyn hamnar efter renovering är fortfarande oklart. Fritidsförvaltningens plan är att statyn ska återvända till Stadiontorget i Malmö. Frågan kommer dock avgöras senare i vår hos kommunstyrelsen.

Fakta: Fritidsförvaltningens uträkning som gjorts på begäran av Sydsvenskan.

Enligt förvaltningens kommunikationschef Malin Tykesson handlar det totalt om cirka 228 700 kronor, exklusive moms.

Bevakning av statyn har kostat 85 000 kronor. Detta när väktare har larmats ut i samband med de upprepade dåden mot konstverket.

Klottersanering har kostat 17 7000 kronor.

Borttransportering och renovering beräknas kosta cirka 126 000 kronor totalt.

Förvaltningen meddelar att ytterligare kostnader kan uppstå i anslutning till renoveringen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.