Topplagen som tagit olika vägar

Premier League-fotbollen startar om efter landslagsuppehållet med ett stekhett toppmöte när serieledande Liverpool gästar Tottenham i en match mellan två lag som de senaste åren tagit vitt skilda vägar för att ta nästa steg. ”Liverpool är ett av Europas bästa lag. Det kommer bli tufft”, säger Mauricio Pochettino.

ANNONS

15 september var datumet som Tottenham hade ringat in i kalendern. Efter en dryg säsong med Wembley som tillfällig hemmaplan var förhoppningen att kunna inviga den nya arenan, med plats för 62 062 åskådare, med en sprakande toppmatch mot Liverpool. Men när arenabygget dragit ut på tiden och kostnaderna skenat i höjden får Spurs finna sig i att spela på Wembley ett tag till.

Den nya arenan har varit en enorm investering för Tottenham och att den tilltänkta invigningen inte blir av är förstås en besvikelse. Arenabygget hade sannolikt också stor del i att Tottenham i somras blev första klubb att inte värva en enda spelare sedan transferfönstret infördes 2003. Men Mauricio Pochettino hyllar klubbens prioriteringar.

ANNONS

– Vad klubben håller på med är så, så modigt. Den nya träningsanläggningen var en gigantisk investering och att bygga en ny arena för nästan 12 miljarder, som blev 30 procent dyrare på grund av Brexit, likaså. Alla pekar på att vi inte värvat, men det är viktigare att behålla våra bästa spelare. Det är också modigt, förklarar Pochettino.

"Har redan en fantastisk trupp"

Tottenham, som slutade trea bakom de båda Manchester-klubbarna i fjol, hoppas kunna ta nästa steg genom att lägga sin tillit till Pochettinos förmåga att förbättra en ung och utvecklingsbar spelartrupp ytterligare.

– När storklubbar har problem säger folk alltid att ytterligare två, tre miljarder måste spenderas, vilket är rent vansinne. Folk tittar på fel saker, och för mig används det som en ursäkt. Vi är ett bra exempel eftersom vi tvingats finna en ny väg att nå samma resultat som andra lag, vilket jag tror kommer gynna oss i längden. Folk älskar att tala om att vi inte värvat något, men vi har redan en fantastisk trupp. Varför värva någon som inte är en förbättring? Dessutom har managern ingjutit en fantastisk atmosfär och vi arbetar extremt hårt. Det är viktigare än alla tänkbara övergångar, säger Eric Dier.

Precis innan landslagsuppehållet åkte Tottenham på säsongens första nederlag borta mot Ken Semas Watford, och trots tre segrar på fyra matcher – inklusive en 3-0-seger borta mot Manchester United – har Pochettino inte varit helt nöjd med Spurs spel i säsongsinledningen.

ANNONS

Skakat Tottenham

Till dagens match har han dessutom åkt på några tunga avbräck. Lagkaptenen Hugo Lloris – som i veckan varit i blåsväder när han dömts till grova böter för rattfylla – missar precis som Dele Alli matchen på grund av skada, men Heung-Min Son kan göra sitt första framträdande för säsongen. I sydkoreanens frånvaro har dock januarivärvningen Lucas Moura visat framfötterna och brassen utsågs till Premier Leagues bästa spelare i augusti.

Inför dagens toppmöte har startelvorna från när lagen möttes för knappt tre år sedan, i Jürgen Klopps debut i Liverpool, cirkulerat på sociala medier som ett tecken på hur lagen, av olika anledningar, anammat vitt skilda strategier för att ta nästa steg och utmana om de största titlarna.

I Tottenham (Lloris, Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dembélé, Alli, Lamela, Eriksen, Chadli, Kane) är nio av de elva startspelarna fortfarande bärande spelare i truppen, samtidigt som Liverpool (Mignolet, Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno, Lucas, Can, Milner, Lallana, Coutinho, Origi) fullständigt transformerats under Klopps ledning och där bara Milner väntas starta i dagens möte.

Båda lagen har otvivelaktigt förbättrats sedan den där 0-0-matchen hösten 2015, och tiden får utvisa vilken strategi som bringar mest framgång på sikt - kontinuitet eller nybygge. Men dagens möte lär oavsett bli en underhållande affär mellan två skickliga och proaktiva lag som hoppas kunna vara med och utmana fjolårsmästaren Manchester City i Premier League-toppen.

ANNONS
ANNONS