Tobias Sanas revansch: Stor hjälte för IFK Göteborg mot Halmstad

IFK Göteborg ”rensade luften” under landslagsuppehållet. Sedan gick de ut och besegrade Halmstads BK på Ullevi.
– Folk har fått säga vad de tycker, konstaterar Tobias Sana.
– I dag var det en fantastisk laginsats.

ANNONS
|

2021 har inte varit IFK Göteborgs år. Men kanske vänder det nu?

Visst, en 2–0-seger hemma mot Halmstads BK ska inte övervärderas, men efter söndagens match pratade många blåvita om att något tycks ha förändrats i laget under det nyligen avslutade landslagsuppehållet.

– Det har varit en bra känsla hela veckan på KG (Kamratgården) där vi har jobbat med att få lite tydlighet i det vi vill göra, både offensivt och defensivt och det kändes som att det satt mycket bättre i dag. Resultatet speglade det också, konstaterar Gustaf Norlin.

Dessutom tycks det ha ”rensats luft” under den matchfria landslagsperioden. Orden är Tobias Sanas.

ANNONS

– Vi rensat luft och haft högt i tak. Folk har fått säga vad de tycker. Vi vet att vi har en bra grupp, vi har fantastiska fotbollsspelare, men vad ska vi göra för att få ut det? Till exempel, några matcher har inläggen inte varit tillräckligt bra – då måste man får höra det. I en klubb som Blåvitt måste man kunna ställa krav.

Vilka är de viktigaste sakerna som har kommit fram under samtalen ni har haft?

– Att man ska kunna säga när någon gör något dåligt. Men det viktigaste är att ha en linje och stå för den.

Blåvitt hade ett tydligt spelmässigt övertag första 45 minuterna mot Halmstads BK, men länge utan att komma rätt till avsluten i straffområdet. Första stora målchansen hade en annan före detta IFK-spelare, HBK:s Mikael Boman, men målvakten Giannis Anestis kom ut snabbt och styrde friläget till hörna. En viktig räddning.

I halvlekens sista ordinarie spelminut kom IFK:s bästa anfall i matchen: Gustaf Norlin vände inåt i planen och lyfte bollen mot straffpunkten. Tre HBK-försvarare tog duellen med Berg som lät inlägget passera över sig. Där bakom slog Tobias Sana till på uppstuds, otagbart för Malkolm Nilsson.

Tobias Sana var inte klar där. Vid matchavgörande 2–0 slog mittfältaren en genomskärare mot Gustaf Norlin, men bollen nådde i stället Marcus Berg som lurade målvakten Malkolm Nilsson åt vänster, gick åt höger och rullade in tvåan i tomt mål.

ANNONS

Därefter kontrollerade Göteborg matchen och avslutningen blev helt odramatisk.

– En fantastisk laginsats. Vi gjorde det tillsammans, det visade vi när vi firade varje mål tillsammans, säger Tobias Sana.

Mattias Bjärsmyr:

– Jag tycker att sättet vi gjorde det på, efter det som varit ... Vi har tagit vara på de här två veckorna och jag tycker alla anammade det på ett fantastiskt sätt.

Vad har ni gjort som bär frukt nu?

– Vi har diskuterat mycket. Sedan är fotboll en träningssak så det är inte bara att sitta vid bänken och prata. Vi har pratat om hur vi ska bete oss mot varandra, hur vi ska förhålla oss som lag och hur vi vill uppfattas som lag – gentemot er (media) och gentemot våra supportrar. Sedan tycker jag att vi har anammade försvarsspelet på ett annat sätt. Vi sprang inte en och en i dag. Sedan blev det såpass mycket bättre ...

Vad ser du framåt nu?

– Nu ska vi inte ropa hej, det var Halmstad och vi spelade hemma, men det är denna vägen vi måste gå. Det finns inga genvägar.

– Landslagsuppehållet passade väldigt bra.

Närmast väntar nu ett bortamöte med AIK på Friends nästa måndag.

ANNONS

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–2–3–1): Giannis Anestis – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt – Gustav Svensson, Sebastian Eriksson (Simon Thern, 19) – Gustaf Norlin, Kevin Yakob (Robin Söder, 91), Tobias Sana – Marcus Berg

ANNONS