Tobias Sana gästar GP:s fotbollspodd – berättar om turbulenta året

Han missade guldstriden på grund av en misslyckad konstspark på träning.
Guldmatchen mot IFK Göteborg missar Tobias Sana inte.
På söndag är han på plats på Gamla Ullevis läktare när Häcken kan spela hem sitt första SM-guld genom tiderna.
– Jag tror på mitt lag, säger Tobias Sana inför Göteborgsderbyt.

ANNONS
|

Det har onekligen varit en händelserik säsong för Tobias Sana, 33. Den började i IFK Göteborg, slutar i BK Häcken. Däremellan ett uppmärksammat avsked.

Just nu rehabiliterar Sana ett opererat knä som inneburit att han missat hela Häckens guldstrid och är spelklar först i februari/mars 2023.

Orsaken till skadan har varit okänd – fram till att Sana nu gästar GP:s fotbollspodd.

– Jag hoppade upp och skulle göra en ”Ibracadabra-spark”, säger Sana.

En bicycleta?

– Nej, en sådan här volley, en konstspark. Sedan landade jag med vänsterbenet i marken och knäskålen hoppade ur led. När de undersökte det hade jag fått en broskskada i knäet och de var tvungna att reparera det också, säger Tobias Sana.

ANNONS

Han utvecklar:

– Jag slog två flugor i en smäll. De tog bort broskbitarna och sedan sydde de till ett nytt ledband för att det ska bli starkare.

”Hade sparkat honom i huvudet”

Du försökte göra en konstspark – var det onödigt?

– Jag skulle inte säga att det var onödigt. Det var i en matchsituation på träning. Jag hoppade upp för att sparka. En försvarare kom emellan och jag ville inte sparka honom i huvudet. Han försökte ducka och då landade jag fel. Om jag gått fullt hade jag sparkat honom i huvudet. Det är sådant som händer. Det är min första stora skada i karriären.

Men hur mådde du? Du hade precis tagit en ordinarie plats i laget som jagar guld?

– Ja, vi vann matcher, jag hade precis gjort mål. Jag hade varit borta från fotbollen i tre månader. Flowet var på väg tillbaka. Det är klart att det var tråkigt och att jag blev väldigt ledsen. Samtidigt är det en del av mitt jobb och de som kommit in har gjort det helt fantastiskt. Nu har vi väldigt stor chans att vinna guldet, säger Tobias Sana.

Guldet, ja.

Allting kan avgöras på Gamla Ullevi på söndag i ett Göteborgsderby som aldrig tidigare haft en sådan laddning. Oavgjort eller seger för BK Häcken – då vinner klubben sitt historiska, första SM-guld.

ANNONS

– Det är speciellt för min egen del. Senast jag var på Gamla Ullevi var Kalmar-matchen där jag spelade 90 minuter. Men det är alltid kul att vinna titlar. Det skulle bli min tredje titel, och särskilt att få vinna den i min stad Göteborg. Det blir en spännande match. Jag hoppas att det blir fullsatt och ett otroligt tryck.

Kommer du vara där?

– Definitivt.

Du sitter på läktaren?

– Jajamensan.

Tobias Sana har en stor tro på att Häcken kommer lösa uppgiften på söndag.

– Jag tror på vår grupp och alla spelare som kommer spela. Vi kan ro hem det här. Det måste vi tro på. Vi är så nära nu. Jag tror på mitt lag, säger Tobias Sana.

I GP:s fotbollspodd ger Tobias Sana även sin syn på Mikael Stahres och Håkan Milds agerande när han lämnade Blåvitt, vad han själv bad om ursäkt för och vad som egentligen hände i omklädningsrummet under matchen mot Kalmar FF.

Men också i podden:

* Helgen som avgör allt – överallt!

* Hahn vs Dahlberg!

* Planstormning – av eller på?

* Gais-invasion i Lund!

* Öis ödesmatch!

* Svennis-skalan!

ANNONS

* Plus möcke, möcke mer!

LÄS MER:Tobias Sana första ord efter uppbrottet med Blåvitt

LÄS MER:Mardrömmen: Tobias Sana borta i sex månader

ANNONS