IFK Norrköpings Samuel Adegbenro och BK Häckens Tobias Heintz.
IFK Norrköpings Samuel Adegbenro och BK Häckens Tobias Heintz. Bild: PETER HOLGERSSON

Tobias Heintz dundersuccé – sköt Häcken till cupsemifinal

I fjol var Tobias Heintz nära en flytt till IFK Norrköping. Under lördagen sänkte 22–åringen laget – och skickade BK Häcken till semifinal i svenska cupen.
– Det kanske tickar in något meddelande från Stig Torbjörnsen (IFK Norrköpings chefsscout), vi får se ..., säger han och ler.

ANNONS
|

Platinumcars Arena, det kunde ha varit Tobias Heintz hem. Efter att turkiska Kasimpasa S.K. hade bett honom leta efter en ny klubb i början av förra året var han provtränade med IFK Norrköping. Det diskuterades till och med en övergång.

Men så krävde Kasimpasa S.K. mer pengar än vad IFK Norrköping ville betala. Allt rann ut i sanden.

Det kanske klubben känner en viss bitterhet över nu?

Under lördagen skickade Tobias Heintz nämligen ut IFK Norrköping ur svenska cupen. Med BK Häcken, den klubb han skrev på för i början av februari.

Efter att Samuel Adegbenro hade gjort 1–0, Alexander Jeremejeff 1–1 och Sead Haksabanovic 2–1 klev Heintz in i handlingen. Först assisterade han Bénie Traore till 2–2 med en läcker lyftning. Sedan gjorde han själv 2–3.

ANNONS

LÄS MER:Startade efter skadan – trots bara ett (!) genomfört fotbollspass

Valgeir Fridriksson spelade snett inåt bakåt från sin vänsterkant. Tobias Heintz dundrade in i straffområdet och tryckte in bollen i nät. Målet kom i matchminut 57 och avgjorde kvartsfinalen.

– Det är lite "fox in the box!". Kommer in en boll och öppet mål, säger Heintz som sammanfattade sin egen match med följande ord:

– Ett mål och en assist ... Det är som jag har sagt innan: Jag är en poängspelare och ska ha några poäng varje match. Det är det här jag är värvad för att göra.

Lagkamraten Erik Friberg instämmer i det.

– Ja, det är det han är här för, så det är inga konstigheter. Det är så han ska göra varje match.

Har slagit vad med Friberg och Lindgren

Till ämnet ska läggas att just Tobias Heintz och Erik Friberg (plus Rasmus Lindgren) har lagt ett bett.

Tolv eller fler poäng i allsvenskan. Lyckas Heintz blir det ett restaurangbesök på Fribergs och Lindgrens nota. Lyckas Heintz inte får han betala.

Efter poängen mot IFK Norrköping: Börjar Friberg månne bli orolig över att Heintz varvar upp i ett för högt tempo?

– Nej, det är perfekt! Jag vill ju att han ska klara det. Minst tolv poäng ska han göra i den positionen!

ANNONS

LÄS MER:BK Häckens Tobias Heintz levde som en kung i Istanbul

Heintz igen, nu på frågan om det var speciellt att sänka IFK Norrköping – som han alltså var och tränade med i fjol:

– Jag känner några av killarna i laget, men det gjorde inte mig mer taggad att möta Norrköping – förutom att det är ett bra lag. Topp fem i allsvenskan. Att jag hade varit här innan och var nära att skriva på för dem spelade ingen roll.

Tror du att de ångrar att de inte köpte loss dig?

– Jag vet inte. Det kanske tickar in något meddelande från Stig Torbjörnsen (IFK Norrköpings chefsscout), vi får se ...

Heintz skrattar.

– Men jag är väldigt nöjd över att det blev som det blev.

Vad säger du om lagets insats mot IFK Norrköping?

– Vi visade stark mentalitet. Vi låg under en gång, kom tillbaka. Vi låg under två gånger, kom tillbaka. Och sedan har vi kampen i oss att vi fick 3–2 och höll det.

LÄS MER:Häckens historiska lördag – ingen klubb kan konkurrera

I semifinalen ställs BK Häcken antingen mot Degerfors IF eller Västerås SK hemma på Bravida Arena. De två lagen drabbar samman under söndagen.

– Jag har en kompis i Degerfors, Anton Kralj. Det hade varit lite kul att få möta honom hemma på Bravida Arena, säger Tobias Heintz.

ANNONS

Vad tror du om era chanser att gå hela vägen i år?

– Varje match vi har på hemmaplan bör vara seger. Vi ska absolut ha respekt för vilket lag det än blir av Degerfors och Västerås, men vi har en go känsla att kunna ta det hela vägen.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Joona Toivio, Johan Hammar, Rasmus Lindgren, Valgeir Fridriksson – Erik Friberg (Alexander Faltsetas, 37), Gustav Berggren – Bénie Traore (Oskar Sverrisson, 68), Tobias Heintz (William Milovanovic, 68), Leo Bengtsson – Alexander Jeremejeff

ANNONS