Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Wikström. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Rasmus Wikström. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tillbaka – elva månader efter korsbandsskadan

Skadade André Calisir och Alexander Farnerud missar mötet med Djurgårdens IF.
Tungt för IFK Göteborg – som dock kan glädja sig åt att Rasmus Wikström nu är redo för comeback.
– Det är fantastiskt, man har inte fattat det än, säger han.

IFK Göteborgs semifinalseger mot IF Elfsborg (1–0) visade sig vara dyrköpt. André Calisir och Alexander Farnerud, som båda klev av matchen med skador, kommer inte till spel mot Djurgårdens IF under söndagen.

– De är färdigröntgade och vi väntar på svar, säger sjukgymnast Fredrik Larsson.

Hur lång frånvaro kan det handla om?

– Vi börjar med att den här matchen definitivt inte är aktuell för någon av dem, sedan får vi ta ställning till dels det kliniska, dels till vad MR-svaren säger. Men vi stänger inte fullständigt dörrarna för onsdag (Helsingborgs IF) än.

Vad gäller skadetyp så tog sig André Calisir för baksida lår när han klev av. Alexander Farnerud? Underkropp. Mer detaljerade än så vill IFK Göteborg inte vara.

En glädjande nyhet för IFK Göteborg också: Rasmus Wikström, friskskriven för någon vecka sedan, finns med i matchtruppen.

Därmed kan han komma att göra comeback – exakt elva månader efter att han slet av korsbandet i sin allsvenska startdebut.

Det var mot Falkenbergs FF den 12 augusti i fjol.

– Det här har jag längtat efter – verkligen, säger han.

Sammanfatta resan som du har gjort?

– En riktig bergochdalbana, mycket upp och ner. Enda dagen har man börjat tveka: ”Kommer det här gå någon gång?”. Andra dagen har det känns skitbra. Jag har fått höra av andra att det är så, korsbandsskadan är så.

När var det som tuffast?

– Det var inte så längesedan faktiskt, för tre månader sedan kanske. Fram till det tycker jag att jag härdade ut ganska bra. Men när man blev stillastående och skulle upp i de sista procenten ... de är svåra. Då var det tufft ett tag.

Hur känns det i knäet nu?

– Bra. Inga konstigheter när jag spelare och är i gång i träning.

Vågar du hoppas på spel mot Djurgårdens IF?

– Det är klart att jag vågar! Om jag inte var spelredo hade jag nog inte tagits ut i truppen. Jag förbereder mig som vanligt.

Det ska dock sägas att Rasmus Wikström inte har gjort jättemånga hela fotbollsträningar.

– Nu har han gjort en träning i dag (lördag) och vi ska ha en dialog med honom hur det känns. Men är han inte med i morgon (söndag) kommer han i alla fall kunna göra fulla träningar från och med nu. Det är ett positivt tecken, säger Poya Asbaghi.

Rasmus Wikström igen – om förhoppningarna på det som återstår av den här säsongen:

– Jag har stora förhoppningar och tror på mig själv. Jag vill in och spela, det är inget snack om saken. Nu när jag är tillbaka kan jag konkurrera på riktigt och försöka ta en plats.

Med i matchtruppen till IFK Göteborgs möte med Djurgårdens IF finns också anfallsjunioren Oscar Vilhelmsson. Han har ännu inte gjort allsvensk debut, men ändå satt avtryck i det blåvita A-laget. 16-åringen blev ju målskytt i Svenska cup-segern (4–0) mot BK Astrio i höstas.

– Skadan på Robin (Söder) öppnar dörren för Oscar som redan förra året fick göra sin seniordebut med oss. Att han är med i en matchtrupp ter sig ganska naturligt det här läget. En spelare som vi vet har framtiden för sig, säger Poya Asbaghi.

Fakta: IFK Göteborg

Läget i laget: Robin Söder, Kristopher Da Graca och Jakob Johansson saknas sedan tidigare. Borta är också André Calisir och Alexander Farnerud med skador. Duon har röntgats, men IFK Göteborg har inte fått svar än. In i truppen kommer unge Rasmus Wikström, 19, och den ännu yngre Oscar Vilhelmsson, 16.

Trolig startelva (4–3–3): Giannis Anestis – Emil Holm, Mattias Bjärsmyr, Jesper Tolinsson, Victor Wernersson – Alhassan Yusuf, August Erlingmark, Tobias Sana – Patrik Karlsson Lagemyr, Hosam Aiesh, Giorgi Kharaishvili

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.