Thomas Wernerson var målvakt i IFK Göteborg under klubbens storhetstid på 1980-talet.
Thomas Wernerson var målvakt i IFK Göteborg under klubbens storhetstid på 1980-talet. Bild: Bildbyrån

Thomas Wernerson: "Det är ju en del av jobbet att vara tillgänglig"

Blåvittlegendaren Thomas Wernerson ser hur klubbar gör tillgängligheten för media och supportrar sämre. Han förstår varför – men ser också en fara i utvecklingen.
– Man kan tappa identifieringen med laget, säger han.

ANNONS
|

IFK Göteborg har, precis som många andra fotbollsklubbar, stramat åt och tillgängligheten för media och nyfikna supportrar blir sämre.

Thomas Wernerson var målvakt i IFK Göteborg under klubbens storhetstid på 80-talet och var därefter klubbdirektör i klubben under många år. Då var dörrarna öppnare och journalister och supportrar hade i princip fri tillgång till spelarna runt träningar och matcher.

– På min tid levde man i symbios med media, säger Wernerson.

– Jag är oerhört glad att jag hade min karriär innan mobiltelefonernas tid. Nu finns filmer och ljudupptagningar överallt, fortsätter han.

Wernerson såg under sina aktiva år hur öppenheten gentemot media förändrades i och med klubbens spel utomlands.

ANNONS

– Vi ville ju ha det så öppet som möjligt men när vi började spela i Europa märkte man att svenska journalister kunde ha distansen även om det var öppet men för internationella journalister som redan på den tiden var vana vid att det var stängt överallt var det rena julafton att komma till Sverige och de kunde invadera och vara överallt. Då hade Uefa regler på hur det skulle vara och då fick man anpassa sig och då blev det ganska lätt att föra över det till den svenska fotbollen också.

Naturligt att det stramas åt

Han menar också att en del i klubbarnas förändrade hållning ligger i hur fotbollsbevakningen har förändrats.

– Nu är det mer inställt på granskning och saker utanför planen, då var det mer matchresultat som gällde. Det var enklare förr, säger Wernerson.

I och med att bevakningen av och intresset för fotbollen förändrats är det naturligt att det stramas åt från klubbarnas sida, menar Wernerson.

– Det är ju en naturlig följd av hur allting har utvecklat sig. Det är mycket mer media överhuvudtaget idag och det gör att spelare blir mer intressanta och spelarna säljer inte bara på fotbollsplanen utan också vid sidan om.

ANNONS
Thomas Wernerson.
Thomas Wernerson. Bild: DANIEL STILLER

"En svår balansgång"

Samtidigt menar han att spelare i den nya fotbollsvärlden gjort frågan mer komplicerad.

– Det är en svår balansgång. Lönekuverten är större och media och tv betalar ju en stor del av spelarnas löner, det är ju en del av jobbet att vara tillgänglig.

Även om Wernerson har förståelse för klubbarnas beslut att strama åt ser han en risk i att supportrarna drabbas.

– På min tid sände "Loket" direkt på morgonen på matchdag klockan sju på rummen. Han gick runt där och körde direkt och det gjorde att folk tyckte han var med i gänget. Om det blir för stängt kan man tappa identifieringen med laget så det är en svår balansgång.

ANNONS