Talangerna sköt Häcken upp på säker mark

Både Bénie Traoré och Patrik Wålemark omgärdas av flyttrykten i BK Häcken. Så gissa vilka spelare som skjuter laget på säker mark med var sitt mål mot Degerfors?
– Det känns grymt med tre poäng! Lite säkrare nu, säger Patrik Wålemark efter åttonde målet för säsongen.

|

Nog finns det en viss oro i BK Häcken inför mötet med Degerfors på Bravida Arena.

1–4 i senaste matchen mot Kalmar – och minnet av 0–3 borta mot Victor Edvardsens gäng tidigare i sommar. Och på läktaren påminner Getingarna med kaostifo och rullar ut banderollen ”Vi ska kämpa hela vägen”.

Det startar dock försiktigt, trevande … ja, nästan lite ängsligt.

Fansens mässande Go West-passning med Gå framåt-sång blir mest gå i sidled och varenda försök till attack framåt avväpnas rätt enkelt av försvaret från Värmland.

Farligast blir det när proffsaktuelle Bénie Traoré sprintar loss på högerkanten efter en halvtimmes spel. Han avlossar högern och tvingar Degerfors keeper Alfie Malik Whiteman till en kvalificerad räddning.

I halvlekens sista spark är Joona Toivio nära att spräcka nollan, men hans skott smiter tätt utanför krysset.

– Det händer egentligen inte så mycket – åt nåt håll. Vi ligger rätt så defensivt. De är duktiga på att hålla boll och vi har blivit av med den lite för enkelt, erkänner Häckens Erik Friberg i halvtidspausen.

Wålemark är nära direkt …

Det blir bättre – och i andra halvlekens början prickar först Patrik Wålemark, också aktuell för utlandsflytt, stolpen när Häcken flyttar upp spelet.

I minut 60 sprintar Bénie Traoré återigen igenom försvaret i Degerfors – och skjuter via målvakten Whiteman in ledningsmålet.

Det är talangens tredje mål för säsongen – och garanterat det allra viktigaste för 18-åringen, som har ögonen på sig från flera europeiska klubbar.

Bara sju minuter efter målet fick han dock lämna matchen, då Jasse Tuominen plockas in som ersättare.

… och målet kommer en stund senare

Kort därefter visar Patrik Wålemark varför han kan bli nästa stora försäljning från 031-regionen. 20-åringen är iskall när han vänder och vrider bort Degerfors försvar innan han längs backen skottar in 2–0.

Det är en bollkänsla som du inte sett hos familjen Wålemarks tidigare generationer.

– Jag är lite unik jämfört med resten av släkten, haha. Jag har lite min egna spelstil. Nåt annorlunda är det i alla fall, säger Patrik Wålemark blygsamt.

Där och då är det avgjort på Bravida Arena – och Häcken är på säker mark i allsvenskan med tre omgångar kvar. Det är sju poäng ner till Degerfors på kvalplatsen.

Det är också Wålemarks åttonde mål för säsongen – och med det är han näst bäst i gänget från Hisingen. Bara Alexander Jeremejeff är bättre med tio fullträffar.

Wålemark har förresten en assist på Traorés ledningsmål också – och han orkar springa i 90 minuter den här matchen också.

Behån med GPS-statistik visar att det blir över 1 000 höghastighetsminuter den här matchen.

– Det kan bli bättre – men jag har bättre lungor nu! Jag har fått mycket förtroende av de nya tränarna och att matchas hårt har gett mig bättre ork på planen, erkänner Wålemark.

Med tre matcher kvar av allsvenskan – hur mycket tänker du på flyttrykten?

– Vi får se om det är i vinter eller i sommar som jag är redo att ta det steget. Just nu är jag här – och det är det som jag fokuserar på. Vad som helst kan hända. Det går snabbt i den här industrin. Så länge som det känns rätt för mig så är det allra viktigast, säger unge Wålemark.

Var ser du helst att du hamnar?

– Drömmen är att spela så högt upp som möjligt, eller som jag kan nå. Det är de bästa ligor, det är dit som jag vill till slut. Men sen är det ju en väg dit också ...

För Degerfors är det tredje raka förlusten – och laget ligger kvar på kvalplats i allsvenskan. Där kan det bli match mot Jörgen Lennartssons Helsingborg, som just nu ligger trea i Superettan.

Så spelade Häcken: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Tobias Carlsson, Kristoffer Lund Hansen – Erik Friberg, Patrik Wålemark (Samir Maarouf, in 90), Alexander Faltsetas – Leo Bengtsson, Alexander Jeremejeff, Bénie Traoré (Jasse Tuominen, in 67).