Sverige är klara för VM-semifinal.
Sverige är klara för VM-semifinal. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Sverige till VM-semifinal – bröt förbannelsen

Mardrömsmotståndarna Tyskland är besegrade. Det svenska landslaget stod för en bragdartad kvartsfinal och kommer få slåss om VM-medaljerna efter 2–1-segern. Mycket tack vare anfallaren Sofia Jakobsson.

|

Det var den 7 juni 1995 som Sverige senast besegrade Tyskland i en mästerskapsmatch, men nu är förbannelsen bruten. Blågult sänkte stornationen i VM-kvartsfinalen efter en sanslös insats och gulddrömmen lever fortfarande.

Den lever dessutom trots att det var Tyskland som fick en alldeles strålande start på matchen. Det var visserligen Sofia Jakobsson som fick matchens första riktigt farliga målchans med ett friläge som så när resulterade. Istället kunde Tyskland gå till nästa anfall och efter ett misstag från Magdalena Ericsson höll sig Lina Magull framme och sköt in 1–0 till tyskorna redan efter kvarten spelad.

Glädjen för det målet skulle trots allt inte få vara speciellt länge, för Sofia Jakobsson skulle ta revansch.

Sex minuter efter ledningsmålet sprang sig Jakobsson nämligen till ett nytt friläge och den här gången var hon aldrig nära några misstag. Ett välplacerat skott letade sig in strax innanför den vänstra stolpen och 1–1 var ett faktum.

Sverige fortsatte sedan att övertyga i slutet av den första halvleken och hade bud på ledningsmål, men det var likaläge när kvartsfinalen gick in i halvtid. Det skulle dock inte stå sig länge i den andra halvleken.

– Det kändes som att matchen var vår i dag, säger Stina Blackstenius till TT.

I den 48:e matchminuten spelade Sverige in bollen i offensivt straffområde och på en målvaktsretur kunde Stina Blackstenius hålla sig framme och skicka upp bollen i nättaket. Ett mål som innebar svensk 2–1-ledning.

Tyskland gjorde därefter vad man kunde för att ta sig tillbaka in i matchen och visst skapades chanser för att också nå en kvittering under slutminuterna, men Sverige stod emot.

Det blev 2–1 till Sverige med Sofia Jakobsson som en av de stora matchhjältarna i det svenska laget. Nu väntar semifinal mot Nederländerna på onsdag där en VM-final står på spel.

– Det känns helt sjukt. Nu är vi klara för en VM-semifinal och har säkrat en OS-plats, säger Stina Blackstenius till TT.

I och med avancemanget till semifinalen är Sverige också klara för spel i OS i Tokyo 2020. Något som bland annat var en lättnad för stämningen hemma hos målvakten Hedvig Lindahl.

– Min fru sade till mig att "jag är inte redo att ha en relation när du är hemma så mycket, så ni måste vinna och ta er till OS". Sedan vill de också åka till Tokyo, så då blir hon glad i alla fall, säger Lindahl till TT.