Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Sverige segrade sent i VM-genrepet

Chansfattigt och mållöst i 90 minuter – men på tilläggstid klev Madelen Janogy fram och fixade svensk seger i VM-genrepet mot Sydkorea.
– Skönt att få göra första målet, säger Janogy om fullträffen som var hennes första i landslagssammanhang.

Inofficiell landskamp mot Sydkorea i Falkenberg tidigare i veckan. Då blev det klar svensk seger med 4–0. På fredagskvällen i det sista blågula genrepet inför VM i Frankrike möttes lagen igen på ett soligt Gamla Ullevi.

Om resultatet vittnade om klasskillnad senast var det mer spelmässigt och resultatmässigt jämnt nu.

Det var 0–0 i 90 minuter – men sedan klev Madelen Janogy fram och räddade Sverige när hon rullade in avgörandet i den 92:a minuten.

Hennes första A-landslagsmål.

– Fridolina (Rolfö) driver bollen väldigt bra och gör typ bort två-tre spelare. Och så får jag en fantastisk passning, en bra förstatouch som går förbi försvararen och så sätter jag den i mål, säger Janogy om målet.

På frågan vad fullträffen betyder för egen del svarar hon:

– Det är alltid kul att göra mål, och skönt att få göra första målet. Det är enkelt att spela fotboll när man har så bra fotbollsspelare runt om sig. Sedan handlar det bara om att fortsätta prestera.

Matchen fram till dess hade varit chansfattig och trevande.

Sverige, med småskadade Caroline Seger och Olivia Schough på läktaren, inledde bäst de första minuterna och både Lina Sembrant och Stina Blackstenius hade ett par halvchanser tidigt att öppna målskyttet – men sedan var det faktiskt lika mycket Sydkorea.

Gästerna visade stor löpvillighet och kvicka fötter och det dröjde inte länge innan Hedvig Lindahl fick bjuda på en vass parad när hon tippade Lee Geummins skott över ribban. Bara några minuter senare försökte Geummin igen – men då kunde Lindahl enkelt skopa in avslutet.

Blackstenius nätade – dömdes bort

När 22 minuter var spelat trodde nog de flesta på Nationalarenan att det var 1–0 Sverige. Stina Blackstenius tryckte sig fram på en hörna från Kosovare Asllani och nickade in bollen i nät – men domare Florence Guillemin blåste av för ruff på anfallaren.

Så värst mycket mer av värde hände inte under de första 45 minuterna.

0–0 i halvtid.

Till den andra halvleken blev det mer Göteborg FC-representation på plan. Elin Rubensson fanns med från start – efter paus kom också Julia Zigiotti Olme in i stället för Nathalie Björn.

LÄS MER: Zigiotti Olme testades i ovan roll: "Har fått mycket hjälp"

Det bytet fick ingen direkt effekt på spelet.

Nästan omedelbart efter paus utmanade Kang Yumi Linda Sembrant på kanten och tog sig enkelt förbi innan hon frispelade Lee Geummin som smet emellan de svenska försvararna och tryckte in 0–1. Men till de blågula spelarna och fansens lättnad hade linjedomaren höjt sin flagga för offside.

Sent svenskt avgörande

Det innebar utjämnat i antalet bortdömda mål.

Med 25 minuter kvar valde förbundskapten Peter Gerhardsson att förändra. In med Fridolina Rolfö, Nilla Fischer och Jonna Andersson – ut med Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson och Lina Hurtig.

Sista kvarten luftade sedan Gerhardsson också Anna Anvegård och Madelen Janogy – och inhopparna lyckades väcka lite liv i den svenska offensiven.

Och det var också två av dem som inledde vid sidan som skulle se till att svenskorna fick måljubla.

Fridolina Rolfö rev sig fram centralt och frispelade Janogy som behärskat rullade in 1–0.

– Jag försökte komma in med så mycket energi som möjligt och hjälpa laget, så det känns skönt. Jag hade mycket spring i benen så det var skönt att få sätta den, säger matchvinnaren om de lyckade minuterna mot Sydkorea, som kan ha stärkt hennes chanser till speltid i Frankrike.

– Det är skönt för självförtroendet och kul att få förtroendet att spela.

Det innebar att Sverige segrade i genrepet inför 6 858 åskådare.

Nästa match för svensk del är VM-premiären den 11 juni. Då väntar Chile i franska Rennes.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Elin Rubensson, Kosovare Asllani (K), Nathalie Björn – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Lina Hurtig.

Bänken:

Jennifer Falk, Zecira Musovic – Jonna Andersson, Nilla Fischer, Madelen Janogy, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Fridolina Rolfö, Anna Anvegård, Mimmi Larsson, Mia Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.