Sverige nobbas – inget fotbolls-EM 2025 i Göteborg

Det blir inget fotbolls-EM 2025 i Göteborg.
I stället kommer mästerskapet att spelas i Schweiz.
– Först trodde jag att de hade gjort det klassiska och blandat ihop Schweiz och Sverige, säger Jonas Attenius (S), ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS
|

I oktober lämnade Sverige tillsammans med Norge, Danmark och Finland in en officiell ansökan om att arrangera EM 2025. Förhoppningarna var höga – de nordiska länderna hade som ambition att skapa det största fotbolls-EM som någonsin spelats av damer.

I ansökan lade varje nordiskt land fram två tänkta värdstäder – i Sveriges fall var dessa städer Stockholm och Göteborg. Under tisdagen skulle det slutgiltiga beslutet presenteras.

Fredrik Reinfeldt om beskedet

På en presskonferens i Lissabon klev så Uefa-pampen Alexander Ceferin upp på scenen för att presentera arrangören. Han berättade att det var jämt och att det krävdes tre röstomgångar innan beslutet togs.

ANNONS

Men det blev inte de nordiska länderna som valdes, det blir inget EM i Göteborg. EM 2025 kommer i stället att spelas i Schweiz.

– Det är så klart en besvikelse för oss som står bakom den nordiska ansökan. Vi är säkra på att ett EM i Norden hade varit en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar. Men det har varit oerhört tuff konkurrens och det är en positiv aspekt i sig – att fyra så pass bra ansökningar varit intresserade av att få arrangera mästerskapet 2025, säger Svenska Fotbollförbundets nyvalde ordförande Fredrik Reinfeldt i ett uttalande på förbundets hemsida.

För Fotbollskanalen uttalar sig landslagsstjärnan Magdalena Eriksson.

– Jag trodde verkligen att vi skulle få det och hade stora förhoppningar. Jag har varit med i processen under våren och har pushat för det och marknadsfört det. Så det känns jättetråkigt, vi kommer vara taggade på EM när det närmar sig men i dag får vi vara besvikna, säger hon.

Även Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, känner besvikelse över EM-missen.

– Det känns jäkligt deppigt. Först trodde jag de hade gjort det klassiska och blandat ihop Schweiz och Sverige, att det hela var ett stort skämt. Det är väldigt tråkigt. Det är många som har jobbat hårt för det här, ett stort tack till dem, men den här gången gick det inte vägen, säger han.

ANNONS

Vad innebär beskedet för Göteborg?

– Det är klart att det blir ett visst avbräck för vår besöksnäring. Jag sörjer för alla fullbokade hotell och restauranger och alla de jobb som turistsektorn i Göteborg går miste om. Samtidigt vet vi att Göteborg är en populär evenemangsstad som drar till sig olika evenemang, så vi får ta nya tag.

Damfotbollen och intresset för den växer vilket ställer högre krav på arrangörsländerna, hur ser du på Göteborgs chanser att få arrangera ett stort mästerskap framöver?

– Jag tror ändå att vi har goda chanser. Ofta har man samarrangemang mellan flera länder vid riktigt stora arrangemang för att även mindre länder ska kunna ta det. Sen ska man vara ärlig och säga att ju större ett evenemang är desto tuffare blir det för ett litet land, men jag hoppas verkligen att det finns möjligheter även i framtiden, säger Jonas Attenius.

Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande.
Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande. Bild: Anders Ylander

Siktar på ny ansökan längre fram

Fredrik Reinfeldt berättar för Fotbollskanalen att Sverige inte på något sätt gett upp i och med beskedet – i stället siktar man på att ansöka om nya mästerskap längre fram.

– Det tycker jag är en självklarhet att vi har som utgångspunkt (få ett mästerskap, reds). Jag tycker att det är jätteviktigt med ett växande fotbollsintresse i Sverige och vi vet att vi kan söka oss in i den internationella miljön och jag har ju sett vad det betyder, säger den förre statsministern.

ANNONS

LÄS MER:I dag kan Sverige få fotbolls-EM: "Goda chanser"

LÄS MER:Så mycket kostar EM i fotboll 2025 att arrangera för Göteborg

LÄS MER:Sverige ansöker om fotbolls-EM 2025

ANNONS