Sverige missar EM – klart redan före Belgien-matchen

Sverige missar EM 2024.
Det står klart redan före matchen mot Belgien – i och med Österrikes seger över Azerbajdzjan.
– Det känns jättetråkigt. Det är så små marginaler i den här branschen, säger Janne Andersson i TV6.

|

Efter förlusten mot Österrike i september var Sveriges chanser att nå EM i Tyskland minimala. Nu existerar de inte längre.

Efter Österrikes seger mot Azerbajdzjan med 1–0 kan Sverige inte längre nå EM. Det står klart redan innan Sveriges match borta mot Belgien senare ikväll.

I Baku var det inte förvånade Österrike som kontrollerade spelet men trots bra lägen var det 0–0 i halvtid.

Efter paus behövdes dock inte många minuter innan nollan spräcktes. I den 48:e minuten gick Dortmund-mittfältaren Marcel Sabitzers frispark på en azerisk hand i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Sabitzer själv klev fram och la bollen i mål.

Nära kvittering

1–0 till Österrike och Sveriges redan små chanser till EM-slutspel minskade ytterligare.

Azerbajdzjan hade i slutminuterna ett jätteläge att kvittera men Toral Bayramov missade ett nästan öppet mål.

Fler mål blev det inte i matchen men för Österrike räckte det för att säkra EM-platsen. På Sveriges bekostnad.

Trots att både Belgien-matchen och en samling, med två matcher, återstår av kvalet är det alltså klart att det blir ett EM nästa sommar utan Sverige.

I och med det är tiden med Janne Anderssons som svensk förbundskapten snart över. Förbundet har kommunicerat att samlingen i november blir hans sista om det inte blir EM.

– Det känns jättetråkigt. Det är så små marginaler i den här branschen. Azerbajdzjans chans i slutet där man skjuter i stolpen … 1–1 där så hade det fortfarande levt på något sätt, säger Janne Andersson i TV6.