Sverige kryssade mot den regerande mästaren i EM

Sverige gick mot en drömstart på EM. Men en kalldusch i början på andra halvleken grusade segerplanerna.
– Vi har några nivåer till i oss, säger Kosovare Asllani till TV4 efter 1–1 mot Nederländerna i premiären.

|

Ingen Stina Blackstenius eller Linda Sembrant från start. Båda placerades på bänken till följd av de skadekänningar de tampats med under uppladdningen.

Men Sverige kunde ändå ställa ett starkt lag på banan i EM-premiären i Sheffield. För motståndet stod den den regerande mästaren Nederländarna. En match som sågs av 21 342 människor på Bramall Lane – och som väntades bli en tidig fingervisning på hur sommaren ska utvecklas för det svenska laget.

Det inleddes trevande, som ett mästerskap ska inledas. Lagen kände på varandra, och kände in stundens allvar.

Knappt hade man kommit ur denna fas innan det smällde. Inte i målväg, men ändå i Nederländernas straffområde. Hela tre orangeklädda spelare kolliderade med varandra och fick ses över av det medicinska teamet på plats.

En dråplig sekvens, som samtliga spelare såg ut att klara sig hyfsat ur. Åtminstone till ett par minuter senare, när Nederländernas målvakt Sari van Veenerdaal, en av världens bästa på sin position, tvingades utgå.

Sverige hade hotat ett par gånger vid detta lag. Efter målvaktsbytet kom också utdelningen.

Kosovare Asllani stod för en fin aktion och hittade en fri Jonna Andersson till vänster i straffområdet. Andersson tog emot bollen och avslutade mot mål. En nederländsk back fick foten på bollen, men lyckades inte undvika det oundvikliga.

1–0 Sverige – och vilt premiärjubel.

– Det var väldigt härligt när jag fick se bollen gå in bakom målvakten, så det var en härlig känsla.

Andersson hyllar även Asllanis framspelning som var av det delikatare slaget.

– Jag ser att hon kommer ner där och jag försöker bara hänga med på bortre ytan. Så det är ett bra hårt inspel som gör att jag kan sätta dit den.

Vilka tankar gick genom huvudet?

– Det är svårt att sätta ord på, men det är såklart en jättehärlig känsla.

Målet var Jonna Anderssons andra på fyra landskamper.

– Jag har inte riktigt koll på den statistiken, men det är klart att om jag kan bidra med mål eller inspel så vill jag göra det.

Blågult gick stärkt ur situationen, och fortsatte vara det bästa laget halvleken ut. Men det stannade där, 1–0 i svensk favör när spelarna gick till halvtidsvila.

Jonna Andersson och Lina Hurtig jublar efter ledningsmålet.
Jonna Andersson och Lina Hurtig jublar efter ledningsmålet. Bild: LUDVIG THUNMAN

Chockstart på andra halvlek

Den andra halvleken fortsatte som den första avslutades. Med ett Sverige som tryckte på, men utan att det riktigt lossnade.

När det andra målet inte kom utnyttjade Nederländerna situation. Under ett anfall som inte såg ut att leda någonstans damp bollen ned vid Jill Roords fötter. Vid straffområdeslinjen gick hon på skott – och kvitteringen var ett faktum.

Det var inte logiskt, men det var vad det var.

Efter målet tappade de blågula spelarna sitt övertag. Både mentalt och på banan. Istället började Nederländerna att skapa allt fler chanser.

Det fick förbundskapten Peter Gerhardsson att agera genom att verkställa ett trippelbyte i den 71:a minuten. Detta byte innebar att Hanna Bennison och Johanna Rytting Kaneryd kom in. Också att Sveriges notoriska mästerskapsmålskytt Stina Blackstenius kom in i handlingarna.

Blackstenius hotade med sin fart direkt, Bennison kom in med ett lugn – och Rytting Kaneryd slog på sin ursinniga löpvilja.

Det såg bra ut, men det resulterade inte i målväg. När inte bytena fungerade tvingades Sverige till sist inse fakta:

Laget får nöja sig med ett kryss i premiären.

– Vi har några nivåer till i oss, men det är helt okej. Det är klart att man alltid vill vinna, säger Asllani till TV4, och fortsätter:

– Vi är alla vinnare. Vi vill alltid vinna en premiär. Men vi ska vara realistiska. Vi möter ett väldigt starkt lag.

Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani. Bild: LUDVIG THUNMAN

Peter Gerhardsson sticker inte under stolen med att han tycker Sverige borde ha vunnit EM-premiären.

– Jag är lite besviken, jag tycker att vi hade kunnat vunnit den här matchen. Sen när det gäller prestationer eller sånt så får man titta på det i efterhand. Jag tycker att framför allt att det fanns kontringslägen där vi borde straffat dem bättre.

1–1 mot Nederländerna är inte på något sätt ett dåligt resultat. Tidigare under dagen spelade Schweiz och Portugal – gruppens två övriga lag – också lika.

Det innebär att samtliga fyra lag står på en poäng efter premiäromgången.

Härnäst väntar Schweiz för Blågult. Det mötet spelas på onsdag.

Så startade Sverige

(3–4–3): Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Nathalie Björn – Hanna Glas, Caroline Seger, Filippa Angeldahl, Jonna Andersson – Lina Hurtig, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö