Sverige krossade Estland i EM-kvalet

Torsk i Tallinn och det hade varit kört.
I stället tar landslaget planet hem med vissheten att de inte bara vill utan faktiskt också kan.
5–0 mot Estland var precis vad pressade spelare och en kritiserad förbundskapten behövde inför tisdag.
– Vi får passa på att njuta, säger Janne Andersson.

ANNONS
|

Vägen till EM-slutspelet i Tyskland nästa sommar är något mindre ogenomtränglig. Den är fortfarande trång och snårig – och Thomas Häberlis Estland är inte Ralf Rangnicks Österrike. Långt därifrån.

Det knepigaste återstår.

Full pott krävs på nytt på tisdag hemma på Friends arena. Och troligen i Bryssel. Och i Baku. Annars är kvalet finito och svensk landslagsfotboll på herrsidan missar sitt andra raka mästerskap.

Senast det hände var under Tommy Svenssons förbundskaptenstid och slutspelen var EM 1996 och VM 1998.

Det prekära svenska läget i grupp F är väl omtalat och väldokumenterat, men en kväll som denna tillhörde inte pessimisterna och gnällspikarna.

ANNONS

– Vi gör en jättebra match taktiskt. De gångerna det blir så får man passa på att njuta, säger förbundskapten Janne Andersson till Viaplay.

Kunde spara stjärnor

Jobbet gjordes och det utfördes med en beslutsamhet och en precision som kan få en och annan landslagssupporter att hoppas på en tysk sommar.

3–0-ledningen redan i halvtid gav dessutom Janne Andersson möjligheten att spara på sina stjärnor inför den, får man förmoda, avgörande kvaldrabbningen mot Österrike om några dagar.

Viktor Gyökeres och Alexander Isak spelar med pigga ben på tisdag, ut som de gick redan efter 64:a minuter.

Intentionerna var goda från start, ambitionerna stora men det var si och så med farten och koordinationen i de inledande svenska försöken. Förbundskapten Andersson vevade och viftade med armarna från sin position i det tekniska området.

Snart nog fick han lyfta dem, knyta nävarna och lätta på de spända anletsdragen.

Vaket av Wahlqvist

Samuel Gustafson, numera en konstant på det svenska mittfältet, frispelade Linus Wahlqvist-Egnell som stack i djupled.

Högerbacken avancerade mot kortlinjen, spelade bollen snett inåt bakåt där Viktor Gyökeres tog sig fram bland estniska försvarare och stötte in det förlösande ledningsmålet från nära håll.

Hans andra i EM- kvalet – och ett omedelbart besked till Janne Andersson att det färska Sporting Lissabon-proffset har allt vad som krävs för att vara med i landslagselvan.

ANNONS

Given med Gyökeres och Alexander Isak på topp och Dejan Kulusevski på högerkanten gav snabb utdelning.

Kulusevskis smarta vändning på Emil Forsbergs instick ställde det estniska mittförsvaret helt. En läcker kroppsfint och han var fri och tryckte elegant in 2–0 sex minuter senare (24:e minuten).

Isaks måltorka över

Det var proppen ur – och borde omgående följts av 3–0 men Isak lyckades placera bollen utanför.

Men tålamod är en dygd. Isak hade inför lördagskvällen inte nätat i en landslagsdress sedan mot Grekland i VM-kvalet hösten 2021. Ken Sema spelade i Tallinn – i rollen som offensiv vänsterback – sin första tävlingslandskamp från start, nästan sju år efter landslagsdebuten.

Med några minuter kvar till pausen nickade Isak in Semas vänsterinlägg till 3–0.

Karl Hein, den estniske målvakten, stoppade Forsberg två gånger i samma anfall tidigt i andra halvlek.

Med kvarten kvar nickade inhopparen Robin Quaison in 4–0 på Kulusevskis inlägg. Andra inhoppare kunde också. Jesper Karlsson hittade Viktor Claessons panna. 5–0 och tredje nickmålet.

– Det är mycket som blir rätt, många spelare som kommer in och bidrar. Det är jätteroligt, säger Andersson.

Han fortsätter:

– Det är mycket energi vi tar med oss.

På minuskontot:

Isak Hiens onödiga varning. Mittbacken kom alldeles fel i duellen med Henrik Ojamaa och slet ned esten. Han fick ge plats åt Carl Starfelt till andra halvlek. Andersson berättade för Viaplay att han gjorde bytet för att inte riskera något inför tisdagens match mot Österrike.

ANNONS

– Vi har kniven mot strupen och måste vinna, säger Andersson.

Så startade Sverige

(4–4–2): Robin Olsen – Linus Wahlqvist (Emil Holm, 79), Isak Hien (Carl Starfelt, 46), Viktor Nilsson Lindelöf, Ken Sema – Dejan Kulusevski, Jens Cajuste, Samuel Gustafson, Emil Forsberg (Jesper Karlsson, 79) – Viktor Gyökeres (Robin Quaison, 64), Alexander Isak (Viktor Claesson, 64)

LÄS MER:Så blev svensk fotboll unik i världen

ANNONS