Sverige körde över Bosnien och Hercegovina i det första playoff-mötet i Nations League.

När Sverige under fredagen gick in i det första playoff-mötet med Bosnien och Hercegovina var det utan viktiga spelare som Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson, Amanda Ilestedt, Lina Hurtig och Elin Rubensson.

Då fick Häckentalangen Rosa Kafaji göra startdebut i den blågula tröjan.

– Det känns otroligt kul. En dröm att få representera Sverige och få spela från start och faktiskt visa vad man går för, sa Kafaji i sändningen på Sportbladet inför avspark.

Svensk drömstart

Sverige fick en drömstart på matchen.

Redan efter fem minuter hittade Stina Blackstenius in till Johanna Rytting Kaneryd i straffområdet, som nickade vidare bollen till Madelen Janogy som enkelt kunde sätta in 1–0 i öppet mål.

Några minuter senare hade hemmalaget chans att kvittera – men det satte Jennifer Falk stopp för, som visade sig stark mellan stolparna.

Rosa Kafaji kom till lägen i sin startdebut. Det farligaste var strax efter 20 minuter, då hon var nära att utöka den svenska ledningen – men i stället träffade ribban.

Sverige spelade som det bättre laget i första halvlek. Gång på gång hade de chans att utöka ledningen, men lägena slarvades bort.

Överkörning och klar vinst

Fram tills Madelen Janogy klev fram – igen. Några minuter innan halvtid utökade hon ställningen till 2–0. Målskytten var, återigen, på rätt plats i straffområdet och nickade in en hörna.

När andra halvlek startade gick tempot ner. Men det ändrades i den 75:e minuten, när Sverige växlade upp.

Då gjorde Filippa Angeldahl 3–0 till Sverige. Och bara några minuter senare gjorde Pauline Hammarlund 4–0 efter en fint slagen hörna av Jonna Andersson.

Sverige var inte klara. Inbytte Anna Anvegård testade avslut från höger – som resulterade i ett imponerande 5–0-mål.

Det blev matchens slutresultat.

Returmötet mellan lagen spelas den 28 februari, klockan 18:30 på Tele2 Arena.

Så startade Sverige:

(4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Lundkvist (60’ Emma Kullberg), Linda Sembrant, Nathalie Björn, Jonna Andersson – Filippa Angeldahl (82’ Hanna Bennison), Rosa Kafaji (60’ Anna Anvegård), Julia Zigiotti Olme – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius (77’ Olivia Schough), Madelen Janogy (77’ Pauline Hammarlund).

Fakta: Förutsättningar inför dubbelmötet

Sverige kom trea i sin grupp i Nations League och tvingas därför kvala mot Bosnien och Hercegovina för att hänga kvar i A-divisionen – vilket är viktigt inför vårens kval till EM 2025.

Formatet i EM-kvalet är i princip detsamma som i Nations League, och grupperna baseras på det senaste Nations League-spelet.

Ettorna och tvåorna i A-divisionens EM-kvalgrupper, totalt åtta lag, går sedan direkt till EM. Treorna och fyrorna i A-divisionen, åtta lag, tvingas spela playoff. Dit går också lag 1–3 i B-divisionen, tolv lag, samt de fem gruppvinnarna och de tre bästa tvåorna från C-divisionen.

Vinnarna i de 14 playoffmötena går sedan vidare till ett avgörande playoffspel med sju dubbelmöten, där segrarna går till EM.