Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/14

Sverige klart för EM – Marcus Berg stor hjälte

Från hårt ifrågasatt – till stor EM-kvalhjälte.
Marcus Berg briljerade mot Rumänien och låg bakom bägge målen som innebar en biljett till Europamästerskapet 2020.
– Jag finner inga ord, det är mest lättnad just nu, säger förre IFK-anfallaren till C More.

Någon som var fast besluten att EM-biljetten skulle säkras redan under fredagens möte i Bukarest var Marcus Berg.

Under den första halvleken skulle den tidigare ifrågasatte anfallaren nämligen ligga bakom i stort sett allt.

Det började i den 18 minuten när han, efter en sylvass löpning och ett minst lika vasst inlägg från Emil Forsberg, nickskarvade in matchens första mål.

Målet följdes av tråkiga scener då flera knallskott small av på kortsidan bakom Robin Olsens mål.

LÄS MER: Rasism och inkastade knallskott i Sveriges EM-kvalmatch

Berg briljerade igen

Matchen fick då ett kort avbrott, men återupptogs lika snabbt igen och dryga kvarten senare var Berg framme igen.

Anfallaren serverade en perfekt passning till Robin Quaison som stormande in i straffområdet och placerade in sitt sjunde mål i landslagsdressen.

– Det är jättefina anfall. Det första, Foppa på kanten och så är vi med i boxen och får ett bra avslut. Andra är också fantastiskt fint, fantastisk inspel av Lustig och Robin kommer på löp så är det bara att sätta den på ett och sen ett fint avslut. Så det var jävligt skönt, säger Marcus Berg till C More.

Janne Anderssons landslag bjöd på en så gott som felfri fotboll och efter 45 minuter spelade stod man med en blågul fot i sommarens Europamästerskap.

– Vilken första halvlek vi gör. Det är en oerhört skön känsla att gå till paus med tvåmålsledning. Jag ska inte säga att det var klart, men det skulle mycket till för att vi skulle tappa det.

Knappa kvarten in i den andra halvleken kunde matchen så när stängas ner när en blågul nick tvingade Ciprian Tătăruşanu i Rumäniens mål till en reflexräddning.

Vem som nickade bollen? Stekhete Marcus Berg, såklart.

LÄS MER: Peta Berg? Det kan du glömma, Zlatan

Tryggt Sverige med kontroll

Rumänien hade dock inte gett upp hoppet om en vändning och kunde komma till flera halvchanser. Bland annat genom George Puşcaş som så när kunde nå en lurig boll som dock, lugnt, togs om han om av Robin Olsen i mål.

Men Sverige fortsatte att skapa chanser och i sin 50:e landskamp var Albin Ekdal endast centimeter från att utöka till 3-0. Mittfältaren bjöd på ett stenhårt skott från straffområdet, men bollen tog klockrent i ribban.

Sverige stod för en resolut och lugn avslutning av EM-kvalmötet. Rumäniens chanser minimerades och stora delar av halvleken var mestadels en transportsträcka.

– Vi förväntade oss en större anstormning i andra halvleken, men det kommer aldrig riktigt. Det var egentligen bara att hålla balansen, det är total kontroll. Som helhet är det en av våra bättre matchen faktiskt, säger Janne Andersson.

"Svårt att ta in"

Bergs mål i den första halvleken stod som avgörande och den förre IFK-anfallaren var den absolut största anledningen till att Sverige spelar EM 2020.

Ett mästerskap som 33-åringen har meddelat blir hans sista.

– Det är svårt att ta in. Jag är mest slut och tom. Det kommer nog ta fram till kvällen när allt smälter och kommer in, säger Berg.

Minst lika nöjd efter matchen var förbundskapten Andersson.

– Det är fantastiskt, jag är oerhört glad och stolt att vi genomför matchen på det sätt vi gör när det ställs på din spets. Det är så bra att det är inte sant, vilka jäkla spelare vi har, helt fantastiskt.

LÄS MER: Miljonregn över svensk fotboll

Så startade Sverige mot Rumänien:

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson-Lindelöf, Andreas Granqvist, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Robin Quaison

Ersättare: Karl-Johan Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Mattias Svanberg, Ken Sema, Gustav Svensson, Filip Helander, Alexander Isak, Muamer Tankovic, Riccardo Gagliolo, Pontus Jansson, Sebastian Andersson, Dejan Kulusevski

Utanför matchtruppen: Marcus Danielson, John Guidetti.

LÄS MER: Svenska kvalhjältar vi minns

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.