På tisdag är det 50 år sedan Gunnar "Säffle" Andersson gick bort, 41 år gammal. I söndags valde Olympique Marseilles fans att hylla den svenske doldisen.
På tisdag är det 50 år sedan Gunnar "Säffle" Andersson gick bort, 41 år gammal. I söndags valde Olympique Marseilles fans att hylla den svenske doldisen. Bild: TT

Svenske doldisen tokhyllad i Marseille

I Sverige är han snudd på bortglömd – i södra Frankrike odödlig. Inför gårdagens Ligue 1-möte med Rennes valde Olympique Marseilles fans att hylla legendaren Gunnar "Säffle" Andersson som, på tisdag, gick bort för 50 år sedan.
– Det var mäktigt och väldigt speciellt, säger författaren Åke Sandberg.

ANNONS
|

Arvikasonen är ett av Sveriges främsta utlandsproffs genom tiderna. Han fick aldrig chansen i det svenska landslaget, men anfallaren, som blev kallad "Säffle" i skolan i Åmål, öste in mål för Olympique Marseille på 50-talet och blev fransk skyttekung 1952 och 1953.

Säsongen 1952-1953 gjorde han 35 mål, ett rekord i franska ligan som stod sig ända fram till 2016 då Zlatan Ibrahimovic gjorde ett mål mer.

Och i Marseille är det ingen som glömmer Gunnar Andersson.

"Mäktigt"

På tisdagen är det 50 år sedan han dog och i söndags, i samband med Marseilles möte med Rennes, hyllades han stort på Stade Vélodrome. Inför matchen visades bland annat bilder på Anderssons karriär och liv på en storbildsskärm, skriver Aftonbladet.

ANNONS

– Det var mäktigt och väldigt speciellt, säger författaren Åke Sandberg, som skriver en bok om fotbollsprofilen och som var på plats, till tidningen.

Supportrarna bildade ett tifo på ena kortsidan föreställande den svenska flaggan och en avbildning av Anderssons ansikte. Hans familj var på plats och sonen Patrick fick slå en ceremoniell avspark tillsammans med barnbarnet Nils före matchen.

Dog 41 år gammal

Gunnar Andersson dog 1969, 41 år gammal. Hans minne lever kvar, och inte bara för fotbollens skull, utan även för hans hemska öde. När karriären började dala gick det mesta utför för Andersson och han dog utfattig och alkoholiserad på Marseilles gator.

Enligt Aftonbladet ska Gunnar Andersson hedras ytterligare med en plakett i gathörnet där han dog.

– Det är nog tragiken och dramatiken som gör honom unik här. Möjligen ett litet skuldmedvetande också, ett litet förlåt, säger Åke Sandberg.

Född: 14 augusti 1928, Arvika.

Död: 1 oktober 1969, Marseille.

Moderklubb: IFK Åmål.

Allsvenska klubbar: IFK Göteborg (1949-50).

Proffsklubbar: Olympique Marseille (1950-1958), Montpellier HSC (1958), Bordeuax (1958-60), Pays d'Aix (1960-61).

Meriter: Skyttekung i franska ligan 1952 och 1953. 169 ligamål på 240 matcher. Prydde omslaget av Olympique Marseilles officiella 100-årsbok 1999.

ANNONS