Svenska vapnet: Fasta situationer

Sverige vann med 5–0 mot Portugal. Fyra av målen kom på fasta situationer.
– All credd till våra analytiker som ser hur motståndarna ställer upp på fasta situationer, säger Kosovare Asllani, som tar hand om många frisparkar och hörnor.

ANNONS

Johanna Rytting Kaneryd står med ett stort leende i mixade zonen, någon timme efter att hon gjort sin första start under EM.

– Jättekul att få chans att starta. Jag njöt verkligen och var taggad från första minut, säger Häckens yttermittfältare.

Vad hade du för instruktioner, var det att skapa fasta situationer?

Johanna Rytting Kaneryd skrattar till.

– Man kan tro det, men absolut var det en grej också. Vi tränar otroligt mycket på fasta och vet att vi är vassa där. Sen var väl mina instruktioner mer att anfalla och våga framåt, kombinera och så vidare.

ANNONS

Fasta situationer var det ja. Det visade sig vara en nyckel till Sveriges gruppseger. De gjorde nämligen fyra av fem mål mot Portugal på just fasta situationer.

Först satte Filippa Angeldahl 1–0 efter hörna, när målvakten boxade ut bollen så den landade perfekt vid hennes fötter. Sedan gjorde samme Angeldahl 2–0 på en snygg frisparksvariant. Sverige ångade på och av bara farten gjorde de 3–0 via ett självmål på hörna.

Det blev även 4–0 och visst var det en fast situation även den gången, när Kosovare Asllani placerade in en straff.

– Det är viktigt. En av våra styrkor är fasta situationer och vi ville steppa upp där. Det visade vi idag också, genom att leverera på den delen också, säger Kosovare Asllani.

Som även passar på att hylla ledarstaben.

– All credd till våra analytiker som ser hur moståndarna ställer upp på fasta situationer, och så tränar vi utifrån det. Det är egentligen grunden till att vi kunde göra en sån variant som till 2–0 till exempel.

Viktigt kvitto inför slutspelet: ”Betyder mycket”

Stina Blackstenius gjorde Sveriges enda spelmål, när hon smällde dit 5–0 i krysset på slutet. Men anfallaren var ett ständigt hot på fasta situationer också, precis som hela laget.

ANNONS

– Det var något vi visade redan i Algarve cup (mot Portugal, seger 4–0). Vi gjorde tre av målen då på fasta situationer. Det var uppe på tal redan innan matchen och de (Portugal) uttalade att de såg oss ha fördel på fasta situationer. Det var bara för oss att vara aggressiva på fasta, och det lyckades. Jättebra och en viktig del i spelet att kunna få till de fasta situationerna, säger Stina Blackstenius.

Filippa Angeldahl som gjorde mål efter hörna och frispark är glad att laget kom igång med sina fasta situationer.

– Det betyder mycket. Vi är generellt väldigt bra och farliga där. Tyvärr har vi inte varit så vassa i matcherna innan, men idag visar vi att fasta situationer är en styrka i det här laget, säger mittfältaren.

Sverige vann sin grupp efter krossen mot Portugal. Nu väntar kvartsfinal mot Italien, Belgien eller Island. Den matchen kommer spelas på fredag.

LÄS MER:Sverige krossade Portugal – vidare som gruppetta

LÄS MER:Vägen till semin ligger öppen med samma prestation i kvarten

LÄS MER:Här laddar fansen inför Sveriges avgörande match

LÄS MER:Filippa Angeldahls succé – tvåmålsskytt i svenska krossen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS