I den kanske allra mest klassiska VM-kvalmatchen för det svenska herrlandslaget satte Bosse Larsson avgörandet på straff. Bild: Olle Lindeborg / TT /

Svenska kvalhjältar vi minns

På fredagskvällen möter Sverige Rumänien i en match som kan innebära en svensk EM-biljett. Det blir en kväll för hjältar att födas. Många är de svenska spelare som tagit chansen genom historien. GP listar några av de som lyser klarast i det svenska kval-minnet.

|
Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Jakob Johansson, mot Italien, VM-kval, 2017

grade crossed
Jakob Johansson hade tagit sig in i Janne Anderssons startelva under kvalet till VM i Ryssland. Andraplatsen i kvalgruppen förde Sverige till playoff mot Italien. Väl där fick dock Jakob Johansson åter inleda på bänken. När Albin Ekdal skadade sig och fick utgå 57 minuter in i första mötet på Friends äntrade Johansson planen. Den första bolltouchen dröjde ett par minuter – men var väl värd att vänta på. Strax utanför straffområdet nöp 27-åringen till och sköt Sverige närmare VM. Historien om Jakob Johansson blir tyvärr en personlig tragedi efter att denne skadad korsbandet allvarligt i returmötet på San Siro.
Bild: Olle Lindeborg / TT /

Bo Larsson, mot Österrike, VM-kval, 1973

Snömatchen är tillsammans med VM-kvarten mot Rumänien svensk fotbollshistorias kanske mest mytomspunna match. På neutral plan, i minusgrader och snö skulle Sverige och Österrike göra upp om en plats i VM 1974. Det var på många sätt mer av en kollektiv triumf än en enskild mans verk, men Bosse Larssons 2–0 på straff får ses som det mål som avgjorde ödesmatchen och som för alltid skrev in Gelsenkirchen 1973 i den svenska fotbollshistorien.
Bild: BJÖRN TILLY

Marcus Allbäck, mot Spanien, EM-kval, 2006

Hösten 2006 saknade Sverige storstjärnan Zlatan Ibrahimovic sedan denne nobbat landslagssamlingen. I anfallet bildade istället Marcus Allbäck och Johan Elmander duo – vilket ingen i efterhand var missnöjd med. En helgjuten defensiv insats, med bland annat Rami Shaaban i mål, möjliggjorde slutresultatet 2–0. Det sista målet blev det mest minnesvärda. Efter en hörna ställde Sverige om och Marcus Allbäck fick bollen i straffområdet. En skottfint lurade Carles Puyol över Ålands hav, ett placerat avslut gav Sverige en lysande start på EM-kvalet.

Johnny Ekström, mot Polen, VM-kval, 1989

Han får bollen på mittplan och har plötsligt en hel halvplan att springa på. Springa det kunde han, Johnny Ekström. Två polska backar luras på vägen fram till chippen över den framrusande polske målvakten. Johnny-Bråttoms 2–0 mål säkrade avancemanget till det som sedermera skulle bli ett väldigt dystert svenskt VM 1990. Men den här kvällen tänkte ingen på Hernan Medford eller Stuart McCall. Det var Johnny Ekströms lockar och löpning som det talades om i de svenska hemmen.
Bild: NIKLAS LARSSON

Andreas Andersson, mot Turkiet, VM-kval, 2001

Kvällen som Lars Lagerbäck har beskrivit som sitt allra bästa landslagsminne började inte bra. Sverige låg under mot i ett kokande Istanbul med bara fem minuter kvar. VM-resan till Sydkorea och Japan var på väg att ställas in. Då klev först Henrik Larsson fram och nickade in kvitteringen. Några minuter senare var det dags igen. Hova-sonen Andreas Andersson satte 2–1 och fullbordade en av svensk fotbollshistorias finaste kvalkvällar.