Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svenska fotbollförbundet pressar Fifa inför Qatar-VM

Svenska fotbollförbundet (SvFF) kräver att Fifa sätter press på Qatar inför VM.
Det gör man genom ett öppet brev till Fifa-basen Gianni Infantino
”Vi anser att världens största sport ska vara världens bästa sport”, skriver generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och ordföranden Karl-Erik Nilsson i brevet.

2010 meddelade Fifa att Qatar ska arrangera fotbolls-VM 2022. Ett beslut som varit hårt kritiserat hela vägen fram tills dags dato.

En stor del av kritiken rör bristande mänskliga rättigheter i landet och det gästarbetarnas slavliknande förhållanden under byggnationen av arenorna. Tidigare i år rapporterade The Guardian att omkring 6 500 gästarbetare dött.

Nyheten ledde till stora protester i fotbollsvärlden. Bland annat manifesterade både Tyskland och Norges landslag inför deras VM-kvalmatcher tidigare i år.

Kräver att Fifa sätter press på Qatar

Flera gånger har Svenska fotbollförbundet fått frågan ifall det man inte borde bojkotta världsmästerskapet, men svaret från generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och ordföranden Karl-Erik Nilsson har varit att det inte är rätt väg att gå.

I stället vill man satsa på en dialog. Samtidigt som man besökt gästarbetarna i landet vid tre tillfällen.

SvFF kräver att Fifa och Gianni Infantino sätter press på Qatar. Bild: HANDOUT
SvFF kräver att Fifa och Gianni Infantino sätter press på Qatar. Bild: HANDOUT

Detta har nu resulterat i ett öppet brev till Fifa:s ordförande Gianni Infantino. I det öppna brevet, som publicerats på förbundets hemsida, skriver Sjöstrand och Nilsson att man vill att Fifa ska använda sin makt för att sätta hårdare press på Qatar och se till att gästarbetarna behandlas korrekt.

”Om fans, spelare och tjänstemän ska kunna resa till Qatar vetskapen att gästarbetarna som de kommer att möta på sin resa har fått betalt ordentligt, behandlats rättvist, är fri från kontroll av exploaterande arbetsgivare och inte offer för våldsamt arbete är det dags för FIFA och fotbollsvärlden att göra brådskande och konkreta insatser”, skriver man bland annat i det öppna brevet

Man skriver vidare i brevet att Fifa bör ta sitt ansvar och genomförligt undersöka om dåliga arbetsförhållanden äger rum på arbetsplatser relaterade till fotbolls-VM och i sådana fall agera direkt för att stoppa detta.

Kritiken: Felaktigt att ge Qatar VM

I det öppna brevet till Infantino slår Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson även fast att fotboll-VM inte borde hamnat hos Qatar.

”SvFF anser bestämt att beslutet att ge turneringen till Qatar var felaktigt”, skriver man.

I slutet av brevet skriver Svenska fotbollförbundet att man ställer sina tjänster till förfogande för att hjälpa Fifa i arbetet. Man ber även organisationen att höra av sig om man har några frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.