Svensk gruppseger efter stort drama mot Polen

2–2 in på tilläggstid. Då klev inbytte Viktor Claesson fram och sköt segern till Sverige mot Polen. Gruppseger därmed – och en kommande åttondedelsfinal i Glasgow mot Ukraina.
– Vi vann gruppen och vi får längre vila. Det viktigaste. Sedan får förbereda oss för den motståndare vi får, säger förbundskapten Janne Andersson.

|

Åttondelsfinalplatsen var redan säkrad. Onsdagens möte med Polen i ett stekhett St Petersburg var ändå viktig.

Skulle Sverige sluta etta, tvåa eller trea i gruppen?

Skulle de få möta Ukraina, Tjeckien, Finland, Kroatien eller Belgien?

Skulle de få spela i Glasgow, Sevilla eller Köpenhamn. På tisdag, måndag eller söndag?

Mycket låg på bordet (eller planen) inför avspark.

Svaren kom dock snabbt – i alla fall tillfälligt. Sverige gjorde 1–0 redan efter en minut och 21 sekunder.

Målet föregicks av ett kombinerade mellan Alexander Isak och Emil Forsberg där den sistnämnde till slut fick ett skottläge inne i straffområdet – lite till vänster. Avslutet satt lågt i det bortre hörnet.

Förbundskapten Janne Andersson knöt näven vid avbytarbänken. En drömstart.

Målet var Emil Forsbergs tredje på de tre senaste matcherna i St Petersburg. Han nätade mot Schweiz i VM 2018, han nätade mot Slovakien senast – och så nu då.

Målet var också det näst snabbaste någonsin i ett EM-slutspel. Enbart slaget av Dmitrij Kiritjenko fullträff för Ryssland mot Grekland 2004 (En minut och fem sekunder).

– Det var skönt att se den gå in. Efter det kunde vi spela lite på resultat, även om vi sjönk lite djupt, säger Emil Forsberg.

Ja, för efter målet handlade det mesta om ... Polen.

Jodå. De rödklädda växlade upp och var faktiskt långa stunder det bättre laget.

De fick också en utmärkt kvitteringschans. Eller två, förresten.

En hörna slogs in i matchminut 17. Robert Lewandowski nickade i ribban. Sedan i ribban igen på returen.

Båda gångerna studsade bollen ner nära den svenska mållinjen. Det var ett under att det inte blev 1–1 där.

Mer från Polen? Mängder av inlägg, mängder av hörnor. Och så ett distansskott från Grzegorz Krychowiak på tilläggstid i den första halvleken. Robin Olsen klarade det.

1–0 i paus.

Polen fortsatte sitt tryck i den andra halvleken. Men det var Sverige som gjorde det första målet.

I den 55:e minutne byttes Dejan Kulusevski in. Tre minuter senare gled han in från högerkanten och lade upp för Emil Forsberg.

Avslut lågt och säkert. Det var 2–0. Matchen stängd och avgjord? Icke. En kort stund senare kontrade Polen och Robert Lewandowski kunde vackert trycka upp en boll i det ena krysset.

2–1.

Samtidigt kom rapporter om att Spanien hade gjort 3–0 på Slovakien. Gruppsegern var i fara för Sverige.

Robert Lewandowski hade faktiskt en boll till inne efter det, men målet dömdes bort för offside.

Pust.

En drös nervösa, dramatiska och långa slutminuter följde därefter. Även ett 2–2-mål.

Robert Lewandowski igen. Anfallaren blev helt ren i straffområdet efter ett inlägg. Då missar han inte.

2–2, matchminut 84.

– Det är berg- och dalbana känslomässigt. Vi har två mål och det känns hur lugnt som helst sen sätter det två och man är nere på botten, säger Viktor Claesson till TV4.

– Vi slarvar och det blir två mål men som tur är har vi kylan att avgöra, säger Forsberg.

Sverige skulle dock vinna matchen. På tilläggstid gled Viktor Claesson igenom och placerade in 3–2.

– Det är otroligt viktigt. Vi har sagt att vi går för segern och visar att vi gör det. Det är starkt, säger Claesson.

3–2 blev slutresultatet. Därmed en fixade gruppseger.

– Jag har krigare. Det är krigare som där är ute. De fajtas 90 minuter i varje match, säger Janne Andersson.

I och med det står det klart att Sverige spelar åttondelsfinal i skotska Glasgow på tisdag. Motståndet bestäms senare under onsdagskvällen.

Efter onsdagens sena matcher stod det klart att det blir Ukraina som väntar i åttondelsfinal.

– Jag har ingen känsla alls. Jag är rätt mör efter den här matchen. Glad att vi får sex dagar återhämta oss. Sedan kommer vi ha koll på grejerna, om det är just Ukraina vi möter, säger förbundskapten Janne Andersson.

På frågan om vad han tror att motståndarna känner kring att möta Sverige säger han:

– Jag tror inte att de tycker om att möta oss alls. Vi är jobbiga att möta. Sedan får folk tycka vad de vill om hur vi spelar.

Matchens man igen: Emil Forsberg.

– Det är viktigt att vi får sex dagars vila. Tid att återhämta oss på rätt sätt. Det var riktigt varmt i dag, som en bastu. Det är lägligt med en längre paus där vi kan ta hand om kropparna.

Är du sliten?

– Det blir mycket spring, men vad gör man inte för det här landslaget och den truppen vi har?

Fakta: Så startade Sverige

(4–4–2): Robin Olsen – Mikael Lustig (Emil Krafth, 68), Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg (Viktor Claesson, 77) – Alexander Isak (Marcus Berg, 68), Robin Quaison (Dejan Kulusevski, 55)